nieuws

TranSportium Zoetermeer toch schaatsmekka

Architectuur

Eind van de maand zullen de inititatiefnemers van het TranSportium in Zoetermeer presenteren hoe zij de investeringen voor het project rond hebben gekregen. Met deze presentatie is de bouw van dit gewenste topsportcomplex vrijwel zeker. Ondanks dat de KNSB en NOC*NSF het project als nationaal schaatsstadion niet ondersteunen, maar er voor kozen deze in Almere te realiseren, zijn er alsnog schaatsbanen opgenomen in de plannen van het complex en blijft de wens om het schaatsmekka van Nederland te worden bestaan.

TranSportium Zoetermeer toch schaatsmekka

Hoewel nog niet officieel bekend is gemaakt dat het TranSportium daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden, lijkt de realisatie wel al financieel rond te zijn. Zonder de steun van de KNSB en NOC*NSF leek dit een poos geleden niet helemaal mogelijk, maar met nieuwe partijen als het Hage Ziekenhuis en Van der Valk, zijn initiatiefnemers Siemans, Dura Vermeer en Royal Haskoning DHV positief gestemd.

Mega topsportcomplex
Naast de schaatsbanen, waarmee de initiatiefnemers alsnog hopen af te dwingen dat (inter)nationale schaatswedstrijden naar Zoetermeer komen, wordt er een tweede ijsbaan ingericht voor andere doeleinden. Deze baan kan onder andere gebruikt gaan worden voor verscheidene testen van bedrijven uit de automotive sector en ruimtevaart. Ook komt er ruimte voor indoorsporten en topturnen waarin de Zoetermeerse turnvereniging Pro Patria een grote rol heeft gespeeld. In de nieuwste plannen voor het complex zijn ondertussen ook een duikcentrum en een tijdelijke wielerbaan onderdeel geworden. Deze tijdelijke baan wordt aangelegd voor het (inter)nationale baanwielrennen.

Nieuwe partijen
Nieuwe betrokken bedrijven zijn het Haga Ziekenhuis, die verantwoording zal gaan dragen voor het Sport Medisch Centrum in het complex, en Van der Valk. De afspraak met Van der Valk omvat de exploitatie van een hotel op lange termijn. Met deze nieuwe partners is het plan om een topsportcentrum te realiseren waarin bedrijven zijn ondergebracht die zich bezighouden met voeding, wetenschappelijk onderzoek, gezondheidzorg en sport ondertussen heel concreet.

Reageer op dit artikel