nieuws

Plan nieuwe Pier wint Your World Reimagined

Architectuur

Maryn Hekker is met haar afstudeerproject de winnares van de Vectorworks-ontwerpwedstrijd ‘Your World Reimagined’. Haar studie is gericht op de herinrichting van de Pier van Scheveningen. Het concept leverde daarnaast een nominatie op voor de Nederlandse BNI Prijs.

Plan nieuwe Pier wint Your World Reimagined

 

Maryn bestudeerde het oorspronkelijke ontwerp van Huig Maaskant uit de jaren ’60 en de aanvullingen en bedacht een radicaal concept. De meest ingrijpende aanpassing was ongetwijfeld het doorknippen van de verbinding tussen de Pier en het vasteland. Zo ontstond een eiland, een plek om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van het dagelijkse leven. Wie het eiland wil ervaren, moet zelf een manier vinden om het te bereiken. Die ingreep zet meteen de juiste toon: het eiland draait om ontdekking en een back-to-basics-gevoel, niet om kant-en-klare consumptie.

Pier Maryn Hekker 

Het project is ontworpen met een focus op duurzaamheid – een voorwaarde voor deelname aan de Vectorworks-ontwerpwedstrijd. Het eiland is zelfvoorzienend qua energie, drinkwater en zelfs voedsel. Ze koos voor het cultiveren van zeegroenten, een nieuwe – en vrij onbekende – vorm van landbouw. Zeegroenten en wieren worden op het eiland verbouwd, vis wordt in zee gevangen, en op een wekelijkse markt worden deze producten verhandeld met het vasteland. Zo kunnen minder avontuurlijke mensen ook profiteren van de basisprincipes van het eiland.

Laatste ontwikkelingen

Deze week kwam in het nieuws dat de VVD afdeling Den Haag in zijn verkiezingsprogramma de sloop van de Scheveningse Pier heeft opgenomen. De partij vindt dat de Pier door de gemeente Den Haag moet worden aangekocht en vervolgens worden gesloopt.

Daarna zo staat in de plannen moet verderop voor het Kurhaus een nieuwe wandelpromenade in zee worden gebouwd. In dat geval zal het gaan om een eenvoudiger constructie dan het huidige bouwwerk. De liberale coalitiepartij wil jaarlijks 6 miljoen euro investeren in het opknappen van de Zuid-Hollandse badplaats. Volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis is de sloop en herbouw van de Pier de grootste klus die Scheveningen te wachten staat.

Reageer op dit artikel