nieuws

Jaap Bakema centraal tijdens architectuurbiënnale Venetië

Architectuur

Jaap Bakema staat centraal in het Nederlandse paviljoen tijdens de 14e editie van de internationale architectuurtentoonstelling van La Biënnale di Venezia. Onder de titel Open: A Bakema Celebration wordt een kritische reflectie geboden op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van de architect. De 14e editie van de architectuurbiënnale in Venetië opent op 7 juni 2014 en loopt tot en met 23 november dit jaar.

Jaap Bakema centraal tijdens architectuurbiënnale Venetië

 

Jaap Bakema (1914-1981) was actief binnen de internationale avant-gardes van de CIAM en Team 10. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten in Nederland, zoals de Lijnbaan in Rotterdam. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Open: A Bakema Celebration vormt een van de eerste wapenfeiten van het Jaap Bakema Study Centre van Het Nieuwe Instituut en de TU Delft dat in oktober 2013 is opgericht. Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut) en Dirk van den Heuvel (universitair hoofddocent Bouwkunde TU/D en hoofd Jaap Bakema Study Centre)) zijn de curatoren van Open.

La Biënnale di Venezia

Rem Koolhaas is hoofdcurator van de internationale architectuur biënnale van Venetië, die hij de titel Fundamentals gaf. Als overkoepelend thema heeft hij voor Absorbing Modernity 1914-2014 gekozen. De Eerste Wereldoorlog wordt door Koolhaas gezien als het begin van de moderne globalisering.

 

Reageer op dit artikel