nieuws

Agendatip ‘Living Spaces’

Architectuur

Vanaf 8 februari tot 11 mei zal het TextielMuseum in Tilburg in het teken staan van de tentoonstelling ‘Living Spaces’, over het gebruik van textiel in het Nederlandse interieur in de afgelopen eeuw. De ontwikkeling van textiel wordt tentoongesteld in stappen van 10 jaar in de vorm van meubels en objecten in conceptuele stijlkamers. De expositie is vormgegeven door studio Makkink&Bey en weergeeft hun visie op het wonen in de toekomst.

Agendatip ‘Living Spaces’

Aan de hand van zeven toonaangevende stijlperiodes binnen het Nederlandse Interieur wordt de rol van textiel onderzocht. De ruimtes worden ingericht naar een ideaalbeeld van de stromingen die achtereenvolgens de Nederlandse Art Nouveau, het modernisme van de jaren ‘30, de naoorlogse periode van ‘Goed Wonen’, de alternatieve jaren ’70, het postmodernisme, het Dutch Design en de concept room van de toekomst behelzen.

 
Beeld  Rene van der Hulst

Veel van deze interieurs zijn echter een mix geworden van oud en nieuw. De ideale woning bestaat immers niet, of is niet te veroorloven. Vandaar dat de relatie tussen ideaal en werkelijkheid verduidelijkt wordt door filmfragmenten die in iedere ruimte getoond worden. Soms ter ondersteuning, dan weer ter contrast.

Ook toont iedere ruimte een relatie tussen het heden en verleden omdat er altijd gerefereerd of gecontrasteerd wordt naar een eerdere stijlperiode. Studio MakkinkBey heeft daarom voor iedere periode een referentieobject buiten de ruimte geplaatst, als stilzwijgende reflectie.


beeld Rene van der Hulst 

Naast studio MakkinkBey werd ook het duo Raw Color betrokken bij de tentoonstelling. Zij maakten het grafische ontwerp en de tijdslijn die de bezoekers meeneemt door 100 jaar Nederlandse geschiedenis in woord en Beeld. Met behulp van Provincie Noord-Brabant en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is de expositie gefinancierd en mogelijk gemaakt.

Reageer op dit artikel