nieuws

TomDavid Architecten lanceert ‘Bouwteam 3.0’

Architectuur

Voor de bouw van de Laurens Suite op het dak van een bestaand kantoorpand in Rotterdam introduceert TomDavid Architecten een nieuwe strategie: het ‘Bouwteam 3.0’. Een experiment waarbij innovatieve partijen vanaf de ontwerpfase meedenken over het eindresultaat. Dit geeft een nieuwe invulling aan de rol van de architect in het bouwproces.

TomDavid Architecten lanceert ‘Bouwteam 3.0’

 

 

De Laurens Suite in Rotterdam gaat een kantoor, board room en hotelkamer huisvesten en wordt op het dak van het architectenbureau aan de Westewagenstraat gebouwd. Vanaf 24 meter hoogte wordt de bezoekers een mooi uitzicht over het Laurenskwartier, een wijk die volop in ontwikkeling is, geboden. De skyline van Rotterdam is overal om de bezoeker heen; in het zuidoosten kijkt men bijvoorbeeld uit op de nieuwe Markthal van MVRDV. TomDavid Architecten wil deze bijzondere locatie toegankelijk maken voor een groter publiek door de board room en hotelkamer te verhuren.

De architecten hebben als uitgangspunt dat de opbouw moet ‘zweven’ boven het bestaande kantoorpand. Bouwen boven een bestaand gebouw is echter een ingewikkelde opgave, waarbij gebruik moet worden gemaakt van een lichte constructie en prefab elementen. Voor deze uitdaging wil het bureau gebruik maken van de kennis uit de markt in de vorm van een gesloten prijsvraag. Zij schreven vijftien innovatieve producenten aan met de uitdaging eind september een vernieuwende visie op het ontwerp te geven. Dit leverde veel enthousiaste reacties op en de eerste partijen zijn hier momenteel positief mee aan de slag gegaan.

 De situatieschets waarmee de geselecteerde partijen aan de slag gaan.
Afbeelding: TomDavid Architecten 

Bouwteam 3.0
De geselecteerde bouwpartijen zijn vanaf het begin betrokken bij het ontwerp van de Laurens Suite. Met deze strategie gaat TomDavid Architecten in tegen de gevestigde ideeën binnen de bouw. De oprichters van het bureau, Tom van Odijk en David Baars, geven toe dat dit een ongebruikelijke zet is, maar zij denken dat “de huidige markt vraagt om een herdefiniëring van het vakgebied”.

Al twee jaar lopen zij met het plan van een opbouw boven hun eigen kantoorgebouw. In het huidige economische klimaat is het echter niet eenvoudig een project te realiseren. Vanuit de eigenaar is er nu een budget, maar de financiële haalbaarheid van het plan blijft een kwestie waar de verschillende partijen rekening mee dienen te houden. Hen is gevraagd een voorstel te doen onder de normale bouwprijs, waarmee gestuurd wordt op extra innovatieve ideeën. Dit moet de realisatie van het plan ten goede komen.
De oplevering van het project staat in het voorjaar van 2015 gepland. Dan zal ook blijken of het Bouwteam 3.0 een vervolg gaat krijgen.

Reageer op dit artikel