nieuws

Maarten Kloos wint ARC12 Oeuvre Award

Architectuur

Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van het ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam), is de winnaar van de ARC12 Oeuvre Award 2012. Kloos organiseert al drie decennia projecten, tentoonstellingen en debatten in Amsterdam. Dankzij deze activiteiten is architectuur voor een breed publiek op de kaart gezet. Volgens de jury is de rol die het Nederlandse Architectuurinstituut had moeten en kunnen spelen door Kloos beter en met verve vervuld.

Maarten Kloos wint ARC12 Oeuvre Award

De jury is onder de indruk van de manier waarop Kloos erin slaagt het publiek te laten participeren in de architectonische en stedebouwkundige problemen, die vanaf de tweede helft van de jaren tachtig in de steden aan de orde zijn. ARCAM registreert stedelijke en territoriale vraagstukken en bespreekt deze in alle openbaarheid. Sinds de manifestatie Boomtown Amsterdam leerde ARCAM een generatie naar stedelijke en later ook regionale ontwikkelingen kijken.

Afbrokkelende wereld

Tot slot maakte ARCAM de weg vrij voor andere lokale architectuurcentra. De jury stelt vast dat deze wereld door het intrekken van subsidies aan het afbrokkelen is en betreurt dit in hoge mate. Tegelijkertijd ziet ze met vreugde dat Kloos al enige jaren probeert het fenomeen architectuurcentrum opnieuw te definiëren. De jury verwacht dat hiermee nieuwe wegen worden ingeslagen voor dergelijke centra en dat deze op die manier nieuw leven worden ingeblazen.

Jury

De tweekoppige jury, Jeroen van Schooten (Meyer en Van Schooten Architecten) en Harm Tilman (de Architect, secretaris), voerde in de eerste bijeenkomst een verkenning uit naar de relevante vakgebieden en stelde een short list op van personen die voor de Award in aanmerking kwamen. Vervolgens is uit deze kandidaten een keuze gemaakt.

ARC12 Oeuvre 

De ARC12 Oeuvre Award wordt door de redactie van de Architect jaarlijks toegekend aan een ontwerper of iemand uit een aanverwante discipline die op een onderscheidende manier een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de gebouwde omgeving.

De ARC12 Oeuvre Award maakt deel uit van reeks prijzen onder de naam ARC12. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, design, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 22 november 2012 in Rotterdam. Cornald Maas, onder andere bekend van het televisieprogramma Opium, presenteert de ARC 12 Award Show.

Je kunt je gratis aanmelden voor de avond.

 

  

Reageer op dit artikel