nieuws

Gyproc Trophy naar EMCR

Architectuur

Van Vonderen Interior Contractors is de verrassende winnaar van de Gyproc Trophy 2013. Het bedrijf sleepte tijdens de druk bezochte prijsuitreiking op de SS Rotterdam met het EMCR Onderwijscentrum in Rotterdam de belangrijkste afbouwprijs in de wacht. Ze liet daarmee verassend het Rijksmuseum in Amsterdam achter zich. Tegelijkertijd kreeg Van Vonderen de meeste stemmen van de aanwezige Gyproc Professionals voor het project Strijp-S in Eindhoven.

De Gyproc Trophy is een initiatief van Saint-Gobain-Gyproc en beloont het creatieve én vakkundige gebruik van Gyproc systemen bij plafond- en wandmontage. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt; de winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Saint Gobain International Trophy. Tot de eerdere winnaars behoren het Angora theater in Lelystad door Gerko Afbouw en het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen door Schuurmans. Bij de beoordeling van de meedingende projecten let de jury op vakmanschap, architectuur en toegepaste techniek.

EMCR Onderwijscentrum

Het EMCR Onderwijscentrum, een ontwerp van Claus en Kaan Architecten uit Rotterdam, ademt de sfeer van grote hotellobby’s en bibliotheken. Het dak is een grote, kolomloze overspanning waarin akoestiek en lichtinval zijn geregeld. Op het onderwijsplein is een studielandschap gecreëerd, dat bestaat uit eilanden met units in verschillende hoogten, waarin gestudeerd en gewerkt kan worden, individueel of in groepjes. Op de kop van het onderwijsplein staat een ruim 35 meter lange en elf meter hoge boekenkast.

De jury riep het EMCR Onderwijscentrum in Rotterdam van Van Vonderen Interior Contractors uit tot winnaar. Vooral het vakmanschap en hoge afwerkingsniveau maakte indruk op de jury. Maar het verschil met de overige projecten wordt volgens de jury gemaakt door de uitwerking van complexe details en de innovatiegraad. De in de Metal Stud wand ingebouwde suskasten en de akoestische prestaties in de verschillende auditoria binnen een omgeving waar een buitenruimte aangesloten moest worden op nieuwbouw spraken de jury bijzonder aan.

Het EMCR Onderwijscentrum in Rotterdam liet daarmee enigszins verrassend het gerenoveerde en vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam door Kwakman Afbouw Volendam achter zich.

  

Innovatieprijs en Professionele Keuze

De Innovatieprijs gaat naar een bedrijf dat zich onderscheidt door haar product, de toepassing ervan, een verrassende combinatie van op zich bekende producten of door het proces. Dit jaar ging deze prijs naar de door Wessel de Jonge ontworpen transformatie van het GAK Kantoor tot studentenwoningen in Amsterdam. MAT Afbouw maakte voor het plafond gebruik van een slim ophangsysteem waarmee een hoge geluidsisolatie is gecombineerd met een snellere montage.

  

Ook brengen de Gyproc Professionals zelf een stem uit. De uitkomst hiervan is tijdens de avond bekend gemaakt. De Gyproc Professionals Keuze viel dit jaar op het door Diederendirrix en Jo Coenen ontworpen project Strijp S, gebouw Anton en Gerard van plafond en wandmontage bedrijf Van Vonderen Interior Contractors. Dit bedrijf werd daarmee de grote winnaar van de avond.

  

De jury bestond dit jaar uit Jos Lichtenberg (Technische Universiteit Eindhoven), Ad Tissink (Cobouw), Eloise Maingay (Kloekplan), Eric Vreedenburgh (Archipelontwerpers) en Ad Maas (Saint-Gobain Gyproc).

Reageer op dit artikel