nieuws

AFFR 2013: De stad als tijdmachine

Architectuur

Van 10 t/m 13 oktober vindt de zevende editie plaats van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR). In bioscoop LantarenVenster worden meer dan 100 films gedraaid waarin onder meer het thema Time Machine centraal staat. Het thema verwijst naar de gevolgen van de economische crisis in de bouw waardoor omgevingen op een andere, creatievere manier moeten worden ingevuld.

AFFR 2013: De stad als tijdmachine

 

 

Time Machine, de stad als tijdmachine is een inspiratiebron voor filmmakers. De achterliggende verhalen komen terug in de films die dit jaar worden vertoond of in première gaan. Onderstaand een greep uit de (première)films die op de agenda staan.

– The Competition (Angel Borrego, SP). Achter de schermen van een architectuurcompetitie wordt de ware aard van de ster-architecten onthuld, én de manier waarop bureaus te werk gaan. Een pijnlijke confrontatie, waar iedere architect om lacht als een boer met kiespijn.

– Reaching for the sky (Bert Oosterveld en Peter Frankenest, NL) is een openhartig verslag over de persoonlijke en professionele dilemma’s van Mark Hemel en Barbara Kuit (IBA Information Based Architecture), architecten van de TV-toren in Guangzhou.

– Hoe ga je om met in onbruik geraakte meesterwerken? De film Haus Tugendhat (Dieter Reifarth, DL) vertelt het verhaal van de moeizame worsteling van de erven Tugendhat om dit ontwerp van Mies van der Rohe weer nieuw leven in te blazen.

– City Hall (Jeong Jaeeun, ZK) vertelt het verhaal van de bouw van het nieuwe stadhuis van Seoul, waarvoor architect Yoo Kerl (iARC architects) een futuristisch ontwerp maakt. Deze man belandt in een rollercoaster van afwijzing en aanpassing door bestuur, commissies, uitvoerders en burgers.

Margaret Staal-Kropholler (Magda Augusteijn & Prosper de Roos), over de eerste vrouwelijke architect in Nederland. De filmmakers bezoeken haar ontwerpen, de villa’s in Bergen en het atelier van Richard Roland Holst in Zundert en spreken met haar dochter en kleindochters over de ontwikkeling van haar werk en de maatschappelijke positie van de vrouw in die tijd.

– Caos en la Ciudad van Enrique Pérez is een film over de stad Panama, die in een ghosttown aan het veranderen is. Het staat er vol met woontorens die zo goed als leeg staan, wachtend op het moment dat ze met winst verkocht kunnen worden.

 Rooftop Las Palmas
Rooftopscreening op het dak van Las Palmas in Rotterdam

Debatten, lezingen en talkshows

Het filmprogramma wordt ondersteund door een serie debatten, lezingen en talkshows. Eén van de eregasten op het festival is auteur James Sanders, bekend van het boek Celluloid Skyline. Hij geeft een lezing over de stad New York in films.

Ook is er een Rotterdam-programma. De film Rotterdam 2040 van Gyz la Rivière wordt getoond en er zijn twee debatprogramma’s: Kultur = Kapital met een vergelijking tussen Berlijn en Rotterdam en het debat Het Rotterdams DNA.

Satellietfestivals

Op 26 en 27 oktober, twee weken na het Rotterdamse festival, vinden in Groningen en Heerlen compacte festivaledities plaats. In beide steden wordt een tiental films vertoond.

Praktische informatie

Kaartjes voor de film kosten € 9 (regulier) / € 7,50 (op vertoon van OV-jaarkaart, CJP of 65+pashouders) / € 25 (dagpas). De voorverkoop start op 30 september. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van LantarenVenster (010- 2772277). Er zijn ook arrangementen met hotelovernachting én dagpas te boeken.

Het complete programma is te bekijken op www.affr.nl

Reageer op dit artikel