nieuws

Studio Roosegaarde wint met Smart Highway

Architectuur

Daan Roosegaarde kreeg gisteravond de Deense Index: Award 2013 in de categorie Nieuwe technologie / Community toegekend voor zijn Smart Highway-project. Ook won dit project de People’s Choice Award na een stemming op CNN.com. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Studio Roosegaarde wint met Smart Highway

De Deense INDEX:Awards – Design to Improve Life worden tweejaarlijks uitgereikt sinds 2005 in de categorieën Body, Home, Work, Play and Community. Doel van de prijzen is om ontwerp dat het ‘leven verbeterd’ te bekronen. Daartoe ontving de jury dit jaar 3600 nominaties uit meer dan 80 landen.
Uit deze enorme hoeveelheid kiest een internationale jury van ontwerpers, fabrikanten, curatoren en wetenschappers een groep finalisten, die in een rondreizende tentoonstelling worden getoond. Op basis van de drie criteria Vorm, Impact en Context en op de voorwaarde dat het ontwerp hedendaagse grootschalige uitdagingen adresseert, worden winnaars gekozen. Elke winnaar ontvangt €100.000.

Andere winnaars

Smart Highway, een samenwerkingsverband van Studio Roosegaarde met bouwbedrijf Heijmans, wil het mogelijk maken dat de autobestuurder met het wegdek communiceert. Naast dit project zijn de volgende ontwerpen bekroond met een INDEX:Award:
*FreshPaper: een revolutionair en eenvoudig stuk papier dat verse producten vier keer zo lang goed houdt
*The Natalie Collection: drie geboortesimulatieapparaten die kraambed- en kindersterfte wil voorkomen
*Copenhagen Climate Adaptation Plan: het plan van de Deense hoofdstad om klimaatverandering aan te pakken
*Raspberry Pi: een computer van 25 dollar die ‘de hele wereld wil digitaliseren’

Interactie met automobilist

De Smart Highway is een snelweg die communiceert met de automobilist, onder andere door slimme verlichting, dynamische verf, energieopwekking en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.
Zo wordt dynamische verf bijvoorbeeld zichtbaar als dat relevant is, bij gladheid bijvoorbeeld. Onder invloed van lage temperaturen verschijnen dan op het wegdek vorsticonen.
Een ander element is de Glow in the Dark-belijning. Foto-luminiserend poeder hierin geeft tot 10 uur lang licht af en biedt zo een alternatief voor straatverlichting. Led-lampen die zich laten leiden door het verkeer, zijn een andere energiezuinige optie.

 
Daan Roosegaarde en Roland de Waal, concerndirecteur van bouwonderneming Heijmans.

Heijmans en Studio Roosegaarde hopen de Smart Highway snel te realiseren en voorzien de eerste verschijningsvorm in de loop van volgend jaar.

Deze zondag is Daan Roosegaarde te zien bij Zomergasten, 20.20 uur op Ned 2.

Reageer op dit artikel