nieuws

Schaapskooi en kapschuur Balloo

Architectuur

In Balloo werkt DAAD Architecten aan het ontwerp van een schaapskooi met wolatelier. Het nieuwe gebouw dient ter vervanging van het in 2011 afgebrande gebouw. Naast de schaapskooi bevat het ontwerp een kapschuur, wolatelier en mogelijk een dienstwoning.

Schaapskooi en kapschuur Balloo

 

De twee schuurvolumes omsluiten samen een centraal erf. De beide gebouwen openen zich naar het erf en dragen bij aan rondom (nieuwe) doorzichten op en over het erf richting het Balloërveld en de achterliggende es.

De nieuwe schaapskooi is een combinatie van een traditionele drentse houtconstructie, een kenmerkende rieten kap met een eenduidige hoofdvorm (lage goten en horizontale nok). De typische donkere houten gepotdekselde gevelbekleding in verschillende richtingen wordt afgewisseld met horizontale lamellen voor meer licht en ventilatie in de kooi. De verschillende gevelvlakken in het ontwerp van DAAD zorgen samen voor een eigentijdse maar toch ook traditionele uitstraling aan het gebouw.

 Daad_Schaapskooi

Het wolatelier heeft net zoals de schaapskooi een eenduidige hoofdvorm in dezelfde richting met een terugkerende patchworkgevel. In afmeting, wijze van constructie en dakbedekking van golfplaten is het wolatelier ondergeschikt aan de schaapskooi.

Aan het wolatelier wordt in een tweede fase een dienstwoning voor de herders gebouwd. Op dit moment worden hier de betreffende plannen en procedures voor uitgewerkt.

Bron: DAAD Architecten

Reageer op dit artikel