nieuws

Agendatip: Hella Jongerius in Het mysterie Ming

Architectuur

Het Princessehof nodigde ontwerper Hella Jongerius uit zich te laten inspireren door zijn keramiekcollectie. Jongerius was gefascineerd door de Mingvazen die het museum op dit moment laat zien in Het Mysterie Ming en ontwierp een eigentijdse versie.

Agendatip: Hella Jongerius in Het mysterie Ming

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert in Het mysterie Ming de topstukken uit zijn keramiekcollectie. De gevarieerde Aziatische collectie bevat onder andere keizerlijk- en handelsporselein.

Vanaf 27 oktober wordt de expositie Het mysterie Ming uitgebreid met een aantal werken van ontwerper Hella Jongerius. Zij liet zich inspireren door de traditionele patronen van Mingvazen uit de collectie van het museum. Met het typische drakensymbool perforeerde ze verschillende vazen en een tafelkleed. Dit patroon borduurde ze met garen of siliconenrubber.


Prince is een interpretatie van Hella Jongerius van een klassieke vaas uit Jingdezhen.

Verfijning

Mingporselein kent een technische en esthetische perfectie en geldt nog steeds als het hoogtepunt van verfijning, zowel in China als in de westerse wereld. Het mysterie Ming toont circa 200 zeldzame vazen, schotels en kannen.

De tentoonstelling is in Leeuwarden te zien tot en met 5 januari 2014. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds en Stichting Woudsend. De presentatie van het werk van Hella Jongerius is mogelijk dankzij bruiklenen van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

Reageer op dit artikel