nieuws

Hamhuis brengt daglicht in weekendhuis

Architectuur

Hamhuis Architecten uit Hardenberg deed een slimme ingreep in het voormalige zomerhuis Wiekend van Mien Ruys in Dedemsvaart. Ze tilden het dak op en brachten een 80 cm hoge glazen spleet aan om meer daglicht in het donkere en lage huisje te brengen. Het zomerhuis is gerestaureerd en dient nu als kenniscentrum voor de bezoekers van de tuinen van Mien Ruys.

Hamhuis brengt daglicht in weekendhuis

Het zomerhuis Wiekend van tuinontwerper Mien Ruys, een voormalige varkensschuur, staat op het terrein Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. Het is in de jaren vijftig door architect Ben Merkelbach aangepast met dubbele tuindeuren en een nieuwe indeling tot een bewoonbaar huisje. In de afgelopen jaren nam de kwaliteit zienderogen af en is door de stichting die Ruys’ erfgoed beheert besloten tot een grondige verbouwing, om er een kenniscentrum van te maken.

Dak optillen

Het huisje was donker en te laag, maar toch wilde Hamhuis Architecten de oude kenmerken behouden. Dat is bewerkstelligd door het dak tachtig centimeter op te tillen en in die ruimte een glasrand te plaatsen tussen muren en dak.

De bestaande sporenkap is verwijderd en in de muren is een staalconstructie geplaatst met een populieren wandafwerking. De daglichtspleet be4staat uit stalen kolommen met daartussen vrijdragend glas, dat is verlijmd om het een zo open mogelijk uiterlijk te geven. Een nieuw golfplatendak maakte het werk af.

De woon- en werkkamer van Mien Ruys zijn opgeknapt, maar niet qua uiterlijk veranderd. Zo is onder andere de originele blauwe houten vloer in ere hersteld.

Reageer op dit artikel