nieuws

Geen Cultuurpaleis en geen Kuip?

Architectuur

Nu een meerderheid van de PvdA-leden tegen de bouw van het cultuurpaleis in Den Haag heeft gestemd is een nieuwe ronde in de discussie over het Spuiforum losgebarsten. Ook over de bouw van een ander icoon, de Rotterdamse Kuip, is reuring ontstaan nu de fractie van D66 in het Rotterdamse gemeentebestuur zijn twijfels heeft uitgesproken over de nieuwbouw. In Rotterdam is aanstaande donderdag de uitspraak.

Geen Cultuurpaleis en geen Kuip?

 

Den Haag

Een meerderheid van de PvdA-leden heeft tegen de bouw van het Spuiforum gestemd. Van de leden stemden 66 mensen tegen de bouw. Daarmee waren ze overtuigend in de meerderheid ten opzichte van de voorstemmers.

Voorafgaand aan de stemming was een debat waarin al snel duidelijk werd dat de sociaal-democraten sterk verdeeld zijn over de bouw van het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

Afzien van bouw

Conclusie van de stemronde is: afzien van de bouw. Belangrijkste argument is de financiële risico’s van de bouw. Volgens de indiener van de motie, worden de kosten hoger dan geraamd, 181,1 miljoen euro in deze verslechterde economische situatie is dit volgens hem niet te verkopen aan de achterban van de PvdA.

De bedoeling was oorspronkelijk dat de Haagse gemeenteraad op 18 juli een definitief oordeel over het Spuiforum zou vellen. Niet zeker is of dit nu wel doorgaat.

 De nieuwe Kuip 

Rotterdam en de Kuip

Net zo’n felle discussie wordt gevoerd over de nieuwbouw van de Kuip. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen en slaan elkaar met argumenten om de oren over het wel of niet bouwen van de nieuwe voetbaltempel. De tegenstanders hebben mogelijk een nieuwe medestander gekregen nu collegepartij D66 heeft besloten tegen te stemmen. De oppositie moet nu het plan aan een meerderheid helpen, maar op het eerste gezicht lijkt dit ondenkbaar.

D66 vindt de plannen te weinig opleveren voor de stad. Daarmee is het volgens fractievoorzitter Salima Belhaj onverantwoord om er als gemeente zo veel geld in te steken.

Garantie

Feyenoord wil naast de Kuip een nieuw stadion bouwen. Om dat mogelijk te maken is de gemeente gevraagd voor 165 miljoen euro garant te staan. Het college liet onlangs weten het plan te steunen.

Volgens de voetbalclub is de 76 jaar oude Kuip verouderd. Om die reden besloot de KNVB om er geen interlands meer te spelen. Ook zou een nieuw stadion financieel gunstig zijn voor de club.

Tegenstanders

De supportersvereniging is daar niet van overtuigd. Veel Feyenoordfans zijn bang dat de sfeer wordt aangetast in een nieuw stadion. Er ligt een uitgewerkt plan voor verbouwing van het voetbalicoon. Maar dat plan ‘Red de Kuip’ krijgt geen steun van Feyenoord en het stadsbestuur. 

 

Reageer op dit artikel