nieuws

dJGA gekozen voor verkeersleidingspost Utrecht

Architectuur

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is door ProRail ingeschakeld voor het ontwerp van de verkeersleidingspost in Utrecht. Het bureau is verantwoordelijk voor het bouwkundig, interieur- en constructief ontwerp. Het nieuwe gebouw van circa 4500 m2 wordt het hart van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht.

dJGA gekozen voor verkeersleidingspost Utrecht

Door de nieuwe locatie bij Utrecht Centraal komt de verkeersleiding weer terug op het spoor. Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post zorgt ervoor dat de medewerkers van de verkeersleidingspost contact houden met het spoor.

 djga verkeerspost Utrecht 

Binnen bevindt zich de seinzaal, een grote open ruimte van 1000 m2 van waaruit alle medewerkers 360 graden zicht hebben op het spoor en de omgeving. Onder de seinzaal wordt voor de techniek (ICT) een technische laag gerealiseerd. Op deze manier kan in de seinzaal worden doorgewerkt, ook wanneer onderhoud en aanpassingen plaatsvinden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan 100 medewerkers.

Robuuste uitstraling

Het gebouw krijgt een industriële en robuuste uitstraling door het gebruik van staal en glas. Vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde geven de post op het oog een dubbele schil. Deze lamellen zijn aan de noordzijde van het gebouw vlak. Aan de overige zijden, richting het zuiden gaan zij steeds steiler staan. Hierdoor lijkt het alsof het gebouw in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. “De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect”, zegt Maurits Algra, architect en directeur bij dJGA.

 djga verkeerspost Utrecht 

Duurzaamheid

De oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak zorgen onder meer voor de duurzaamheid en voor een werkomgeving met veel daglicht. Het interieur refereert aan de historische context van het spoorbedrijf.

In het derde kwartaal van dit jaar start de bouw van de verkeersleidingspost. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2014.

Reageer op dit artikel