nieuws

Ontwikkelen nieuwe stijl in Rotterdam

Architectuur

Is de gemeente je grootste vijand als je als ontwikkelaar iets van de grond wil krijgen, of anders toch minstens een obstakel dat genomen moet worden? Volgens de sprekers die vanochtend het programma van het Transformatieplein op de Provada openden, is dat allang niet meer het geval. Sander Woertman sprak vanochtend op de vastgoedbeurs in de RAI twee ontwikkelaars nieuwe stijl, die een plan pitchten voor de herontwikkeling van het Maaskant-gebouw Katshoek in Rotterdam.

Ontwikkelen nieuwe stijl in Rotterdam

 Michon van der Salm en Jean Paul van Wijk zijn vastgoedmannen nieuwe stijl, die zich met heel hun hart ontfermen over de gebouwen die ze herontwikkelen. Om in de huidige economisch-maatschappelijke tijd iets op poten te zetten dat aansluit op de mogelijkheden en wensen van de markt, is flexibiliteit in proces een belangrijke kernwaarde; iets waar de gemeente de laatste jaren steeds beter op inspringt.

Katshoek ‘adopteren’

Michon van der Salm van Basement Project Development trapt het transformatieplein-programma af met zijn pitch over de ontwikkeling van Katshoek. Dit Rotterdamse gebouw, ontworpen door Hugh Maaskant, ligt in een kansrijke omgeving, heeft veel vloeroppervlak en is bouwkundig in goede staat. Het staat in verbinding met het Luchtsingelproject, dat een paar jaar geleden is opgezet door architectenbureau ZUS om het gebied rondom de Hofbogen in Rotterdam te ontwikkelen. De ontwikkeling van Katshoek sluit daarop aan. Het doel van de ontwikkelaar is, dat de huurders en de omgeving het gebouw gaan ‘adopteren’.

 Gebouw Katshoek in Rotterdam, een ontwerp van Hugh Maaskant.

Cyclische processen

Om de doelstelling met betrekking tot sociale duurzaamheid te behalen, is de hulp ingeroepen van architectenbureau Doepel Strijkers. Dit architectenbureau zet haar ontwerpkracht in om cyclische processen op het gebied van afval, energie en sociale betrokkenheid vorm te geven.

Vanuit een ander perspectief bevestigt de pitch van Jean Paul van Wijk het belang van de omgeving bij het transformeren van bestaand vastgoed. Van Wijk, die een leegstaand pand aan de Calandstraat 25 heeft herbestemd naar luxe woningen met zijn firma Classic Apartments, zoeken naar woonoplossingen voor leegstaand kantorenvastgoed.

Time to market

Een van de belangrijkste struikelblokken bij het ontwikkelen is wat de ontwikkelaars noemen de ‘Time to market’. Tijd kost geld, dus hoe sneller een ontwikkeling plaatsvindt, des te beter. Hans Beekman, directeur Ruimtelijke Economische ontwikkeling, ziet in dit kader kansen in het minimaliseren van bureaucratische processen. Enerzijds benadrukt Beekman het belang van de regiefunctie van de gemeente, anderzijds ontwaart hij een toenemende noodzaak tot flexibiliteit en faciliteren. Ook intern heeft dat zijn weerslag: op dit moment is de gemeentelijke dienst flink aan het reorganiseren. Waar ze vroeger subsidies gaven, worden tegenwoordig investeringsfonden op maat gemaakt voor gebiedsontwikkeling of het stimuleren van specifieke kennisgebieden.

Telkens een stap vooruit

Ook heeft de gemeente op dit moment een één loket-beleid. Dit zorgt ervoor dat mensen met vragen eerder antwoord krijgen. Tegenwoordig zijn ondernemingen kleiner. Ze bedenken in het weekend een plan en willen de maandag daarop direct aan de slag. Het nieuwe beleid van de gemeente springt op deze ontwikkeling in. Zowel Van der Salm als Van Wijk herkennen dit in hun dagelijkse contact met de gemeente. Tegenwoordig is elk contactmoment een stap vooruit.

Kansen creëren

Transformatie is dynamiek, en daarom moet je als ontwikkelaar langdurig betrokken zijn. De interesse verschuift van de stenen naar de omgeving. Die verschuiving biedt kansen: doordat de kennis van de omgeving groeit, zie je de kansen van een gebied en kan het zomaar zijn dat je er een paar jaar later meerdere projecten hebt lopen. De ontwikkelaar wordt zo een stuwende kracht in een gebied, in plaats van iemand die speculeert op waardevermeerdering zonder te investeren in de voorwaarden die daartoe leiden.

Integral Sustainablity

Typerend voor de ontwikkeling van Katshoek is, dat OMA op dit moment een van de huurders is van het pand en het dus voor de hand lag om hem bij de planvorming te betrekken. Basement Project Development koos er echter voor om met Doepel Strijkers te werken. Liever dan een iconisch ontwerp wilden ze iets dat vanuit de behoeftes in de omgeving is bedacht en dat het proces en de lange termijn centraal stelt. Deze keuze moet op waarde geschat worden als richting waarin het architectenvak zich moet ontwikkelen. Ontwerpen vanuit betrokkenheid en vormgeving van een duurzaam proces. Duzan Doepel sprak onlangs zijn voorkeur uit voor de term ‘integral sustainability’. Deze term lijkt toepasselijk voor wat Van der Salm en Van Wijk op dit moment doen.

De Provada is vandaag en morgen nog te bezoeken in de RAI in Amsterdam.

Reageer op dit artikel