nieuws

Nieuwe brug John Körmeling in Piushaven Tilburg

Architectuur

Onder het motto ‘Piushaven, levend podium van Tilburg’ transformeert het voormalige industriële havengebied Piushaven tot een levendig woonmilieu. Belangrijk element daarin is een nieuwe brug over het water, een ontwerp van architect/kunstenaar John Körmeling uit Eindhoven. De brug is niet alleen een nieuwe toegang tot het gebied, maar verbindt ook het verleden met het heden.

Nieuwe brug John Körmeling in Piushaven Tilburg

Het meest opvallende deel van de brug aan de Piushaven is het ballasthuis; een stalen constructie met wanden van glas dat zorgt voor het contragewicht in de brug. Het is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog en weegt 43 ton. Het hangt tussen de draagarmen en gaat omhoog en omlaag bij het openen en sluiten van de brug. In dit ballasthuis komt een wisselende tentoonstelling van kunst. De eerste is een tentoonstelling van lichtkunst van de hand van John Körmeling.

Europese subsidie

Voor de bereikbaarheid van het havengebied via de brug en de Wethouder Baggermanlaan, ontving de gemeente Tilburg een subsidie van 1,6 miljoen euro uit het subsidieprogramma OP-Zuid. OP-Zuid is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en de steden Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. De activiteiten waarvoor OP-Zuid subsidie verstrekt, worden mede gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 
Kunstenaar/ontwerper John Körmeling bij staalbouw Zuidbroek.

PetFlesFloat

Op vrijdag 14 juni wordt de brug officieel geopend door wethouder Berend de Vries, samen met kinderen uit de omliggende wijken. Leerlingen van basisscholen uit de buurt maakten voor die gelegenheid een bijzonder varend voertuig: de PetFlesFloat. Deze PetFlesFloat speelt een hoofdrol op het officiële openingsmoment.

Reageer op dit artikel