nieuws

Groen licht Forum Rotterdam

Architectuur

De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord met de bouw van het Forum Rotterdam. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar in het geven van hun mening, schrijft de Volkskrant vandaag. Voorstanders hopen dat met de komst het centrum een nieuwe impuls krijgt. De tegenstanders zijn het daar niet mee eens. Zij zijn bang voor nog meer leegstand nu blijkt dat het aantal Rotterdammers dat geld spendeert in de eigen binnenstad de afgelopen vier jaar met 7 procent is afgenomen.

Groen licht Forum Rotterdam

Het protest wordt aangevoerd door Guus van der Werff van Rotterdam City, een federatie die de belangen van ondernemers in de binnenstad van Rotterdam behartigt. Volgens hem realiseert de gemeente niet waarmee ze hebben ingestemd. Tachtig nieuwe winkels, dat is ongeveer het hele winkelarselnaal van de Lijnbaan, de huidige winkelpromenade. Dit besluit zal leegstand veroorzaken.”

Zijn argument wordt gesterkt door een onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving en de Amsterdam School of Real Estate eerder deze maand. Zij berekenden dat 8 procent van de Nederlandse winkelpanden leeg staat. Volgens het onderzoek komt de groeiende leegstand niet alleen door de economische crisis maar ook doordat veel gebouwd wordt zonder eerst de marktvraag te polsen.

Voorstanders

Arno Ruigrok, adjunct-directeur van projectontwikkelaar Multi Vastgoed vindt dat deze kritiek niet van toepassing is voor deze locatie. Ook zij hebben een marktonderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat in hartje centrum nog steeds veel vraag is naar winkelruimte.

Forum Rotterdam

In het ontwerp van Rem Koolhaas komt behalve het nieuwe winkelcentrum, 56 luxe appartementen, een viersterrenhotel met 154 kamers, een bioscoop en 17 duizend vierkante meter kantoorruimte. Verder zijn er plannen voor de komst van het stadsmuseum van Rotterdam en een horecaplein op de tweede etage. De bouw begint in 2014 en gaat ongeveer 370 miljoen euro kosten. Oplevering is in 2017.

“Koolhaas is heilig”

Van der Werff van Rotterdam City begrijpt dat de gemeente Rotterdam actie moet ondernemen om de concurrente met andere steden aan te gaan. Hij blijft echter wel met de vraag zitten waarom alles zo grootschalig moet. Waarom zo megalomaan? Kleiner had misschien gezorgd voor een betere verhouding. “Maar dat is niet bespreekbaar bij de ontwikkelaar, want dat past niet in het plan van meneer Rem Koolhaas. En meneer Koolhaas is hier heilig in Rotterdam.”

Bron: de Volkskrant

 

Reageer op dit artikel