nieuws

Gevel van houten kozijnen en heel veel glas

Architectuur

Gebouw CeeCee 20 in Enschede combineert openheid met beslotenheid. De gevels zijn vanaf de plint opgebouwd uit stevige houten kozijnen die, afhankelijk van hun positie ten opzichte van zon en uitzicht, zijn gevuld met transparant of tweezijdig geëmailleerd glas.

Gevel van houten kozijnen en heel veel glas

De stapeling van houten kozijnen kraagt per laag steeds twee centimeter verder naar buiten uit. Dit geeft de gebouwvorm een zekere speelsheid, voorziet de gevel van extra schaduwwerking én maakt dat de ruiten en onderliggende kozijnen nauwelijks nat worden als het regent.

Details

Bovendien resulteren de verspringingen in ruimte voor waterhollen in de onderdorpels, zodat regendruppels naar beneden vallen, in plaats van in de voeg te blijven hangen. Dit maakt het geheel onderhoudsvriendelijker en komt de levensduur van het houtwerk ten goede. De fabrikant van de kozijnen, timmerfabriek Overbeek, heeft bovendien van dit detail gebruik gemaakt om elke onderdorpel vanuit de sponning op twee plaatsen te doorboren naar het waterhol, wat maakt dat vocht ook uit de sponning weg kan. De gaten ontluchten het kozijnhout permanent en dragen zo bij aan de levensduur.

In het juninummer van de Architect bespreekt Maartje Henket de opbouw van de gevel en de technische zaken die daarbij kwamen kijken.

Reageer op dit artikel