nieuws

Zaha Hadid wint prijsvraag voor metrostation in Saoedi-Arabië

Architectuur

Een van de drie hoofdmetrostations van het nieuwe Riyadh metrostelsel, uitgeschreven door Arryadh Development Authority, zal worden ontworpen door architect Zaha Hadid. Het metrostelstel is een groot project in Saoedi-Arabië dat een stadsmetronetwerk combineert met een snelbusdienst en P+R-plekken.

Zaha Hadid wint prijsvraag voor metrostation in Saoedi-Arabië

 

Het ontwerp van Zaha Hadid bestaat uit een gebogen, organische structuur. Daarmee refereert de architect aan de zandduinen van de woestijn. Het interieur is opgebouwd uit een driedimensionaal raster van sinusgolven, dat zorgt voor de goede verkeersstroom door het gebouw. Het raster van sinusgolven is in de gevel terug te zien en is daardoor het concept voor het interieur en exterieur.

Het station heeft vier openbare ruimtes die niet alleen als overstapruimte functioneren, maar ook als ontmoetingsplaats met winkels en restaurants. Verder zijn er nog twee verdiepingen met ondergrondse parkeergarages.

De prijsvraag was voor drie stations, de andere winnaars van de stations waren Snohetta uit Noorwegen voor het Downtown metrostation en Gerber Architekten uit Duitsland voor het Olaya Metrostation. Snohetta heeft een groot overdek plein ontworpen. Het dak zorgt ervoor dat er gefilterd licht op het ondergrondse plein schijnt.

Ontwerp van Snohetta waarbij het licht op het ondergrondse plein valt

Gerber Architekten koos ervoor een station te ontwerpen met een geïntegreerd plein en open entree. Dit zorgt ervoor dat bij binnenkomst alle vier de verdiepingen met metrolijnen en winkel kan overzien. Alle stations zullen iconische blikvangers worden.

 Het ontwerp van Gerber Architekten met de hoge entreehal

Reageer op dit artikel