nieuws

Woodcube is bíjna 100% houten hoogbouw

Architectuur

Architekturagentur ontwierp de Woodcube, een woonblok van volledig onbehandeld hout. Er is geen lijm aan het gebouw te pas gekomen, noch lak, folies, isolatiemateriaal, of chemicaliën. Honderd procent puur hout is in verband met de stabiliteit nog niet gelukt: de kern met de liften en de funderingsplaat zijn van beton gemaakt. Maartje Henket ging in Hamburg kijken.

Woodcube is bíjna 100% houten hoogbouw

Het vijf verdiepingen hoge woonblok met een totaal oppervlak van 900 m2 woonruimte is in vijf weken in elkaar gezet. Toen de betonnen kern eenmaal stond, konden de geprefabriceerde, volledig op maat gemaakt massieve houtelementen zonder al te veel moeite op hun plaats worden gehesen. De wanden, vloeren en gelevelementen ‘hangen’ als het ware aan de stabiele kern. Ze zijn gemaakt van Holz 100: een plaatmateriaal van kruislings gelaagd massief hout. De delen in de plaat zijn onderling verbonden met houten deuvels, wat het gebruik van lijm overbodig maakt.

Structuur en isolatie

Het ontwerp van Architekturagentur valt op door de H-vormige balkons, die uit de gevel van het woonblok lijken te springen. De dobbelsteen van onbehandeld, massief hout en herbergt acht woningen van tussen de zeventig en 190 vierkante meter vloeroppervlak. met flexibele plattegronden. Dat is mogelijk dankzij de 32 centimeter dikke dragende buitenwanden en de 23 centimeter dikke vloeren die overal in het pand de ruimte tussen kern en buitenwanden vrij overbruggen. Ook rondom de betonkern is hout aangebracht.

Naast het feit dat de 32 cm dikke wanden de structuur van het gebouw vormen, zorgen ze ook voor isolatie. Doel was een gebouw te creëren dat op geen enkel moment in de levenscyclus CO2 uitstoot en volledig biologisch afbreekbaar.
De Woodcube is een zogenaamd ‘effizienzhaus 40’, dat voldoet aan de  passiefhuisstandaard. Toch heeft het gebouw geen passiefhuiscertificaat. Bij dat certificaat is luchtdichtheid een belangrijk criterium en de Woodcube ‘ademt’. Uit studies blijkt dat in houtbouw bij een correcte manier van verwarmen en ventileren de  energiebehoefte gelijk of zelfs minder is.” Overigens bezit de Woodcube het Cradle-to-cradle Gold-certificaat.

Smart Material Houses

De Woodcube is een van de Internationale Bau Austellung-projecten in Hamburg-Wilhelmsburg uit de bouwreeks ‘Smart Material Houses’, waar de focus ligt op de relatie tussen wonen en duurzaamheid.

Reageer op dit artikel