nieuws

Woningbouw eigen aan IJburg

Architectuur

Korth Tielens Architecten zet sociale woningbouw op IJbug in om de stedelijke ruimte te definiëren. Een bijzondere ontwerpstrategie voor een woningbouwopgave in de sociale huursector. Het blok voegt met een verhoogd plein een zekere gelaagdheid toe aan de openbare ruimte, doordat de grenzen tussen openbaar en privé zijn vervaagd.

Woningbouw eigen aan IJburg

 

 

Binnen het strakke grid van IJburg plaatste Korth Tielens Architecten een blok met sociale huurwoningen. Door het volume haaks op de IJburglaan te plaatsen, ontstaat er ruimte voor een plein en wordt het patroon van gesloten bouwblokken doorbroken. Tegelijkertijd is er hierdoor zicht op het water.

Water, wind en zand

“Gus Tielens en Mike Korth brachten al in een vroeg stadium de gebogen balkvorm en een bijzonder hekwerk naar voren in een tastbaar kader. Hierdoor konden deze relatief kostbare elementen behouden worden in het ontwerp.”
Het materiaalgebruik en het glooiende hekwerk refereren naar het water, de wind en het zand: blok 46c is een woongebouw dat eigen is aan IJburg.

In het meinummer van de Architect beschrijft Marieke de Vries hoe het woonblok op IJburg zowel aan de openbare als aan de private ruimte kwaliteit weet toe te voegen.

 

Reageer op dit artikel