nieuws

GMP geselecteerd voor station Elbbrücken, Hamburg

Architectuur

Von Gerkan, Marg and Partners (gmp) zijn de winnaars van een prijsvraag voor het ontwerp van een station in Elbbrücken, de toekomstige wijk van Hamburg’s Hafencity. Het station is bedoeld als eindhalte van de onlangs geopende ondergrondse, de U4 lijn.

GMP geselecteerd voor station Elbbrücken, Hamburg

 

 

 

Het nieuwe station verwijst, mede door zijn ligging direct aan de Elbe, naar de opvallende stalen bogen van de nabijgelegen historische Elbbrucken. Het ontwerp gaat uit van een stalen structuur met gebogen stalen liggers. De vanaf buiten zichtbare dakconstructie krijgt een kruislingse vormgeving waardoor een rooster ontstaat dat de bogen stabiliseert.

Een ‘zwevende’ glazen gevel beschermt het gebouw en de passagiers voor veranderende weersomstandigheden en biedt vergezichten op het ‘Am Baakenhafen’ centrum, de hoogbouwblokken en de Elbe bruggen.

Door de verschillende niveaus tussen de grond en de stationsplatforms ontstaat een goede toegankelijkheid. Een langwerpige strook met een ingetogen verlichting benadrukt het karakteristieke ontwerp.

Reageer op dit artikel