nieuws

Amazonica Dome Blijdorp Rotterdam klaar voor gebruik

Architectuur

In Rotterdam is in Blijdorp de Amazonica Dome opgeleverd. De geodetische koepel, een ontwerp van Arc2 Architecten, gaat plaats bieden aan dieren uit het Amazonewoud. Om de biotoop van uv-licht te voorzien is gebruik gemaakt van efte-kussens die worden opgeblazen tussen de vurenhouten driehoekige vlakken in het dak.

Amazonica Dome Blijdorp Rotterdam klaar voor gebruik

De 56 meter overspannende koepel met een houten skelet is vrij in te richten zonder hinder van kolommen. De vulling met heldere foliekussens zorgt voor daglicht en maakt het mogelijk het juiste klimaat te scheppen voor het tropische regenwoud van de Amazone.

De nieuwe attractie is omgeven met een talud.  Twee entreepartijen liggen aan weerszijden van de cirkelvormige dome. In de zuidelijke entree is een educatieruimte gesitueerd terwijl in de rondgang aan de westzijde het servicegebied met dierenverblijven ligt. Aan de oostelijke zijde is de koepel afgesneden, waardoor de toogvorm sterk naar voren komt.

Blijdorp

Amazonica zal circa 1.000 vlinders, een aantal andere insecten, tal van tropische bomen en bloemen en gifkikkers huisvesten. Vanaf een grote zandbank, midden in de rivier, kan de bezoeker het leven in en om het water bekijken, van de reusachtige drijfbladeren van de Victoria amazonica tot en met piranha’s en zoetwaterroggen in het ondiepe water langs de oevers. 

Opdrachtgever: Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Zoo, Rotterdam
Architect: Arc2 architecten, Almere
Ontwerpteam: Gert-Jan de Jong, Egbert Eshuis, Ernst van der Vecht, Emil Lüning
Constructeur: Adviesbureau Lüning, Doetinchem
Installaties: WolterDros, Rotterdam
Aannemer ruwbouw: Kroes, Maasland
Aannemer gevels en luchtkussens: Reytec, Monster
Levering houten koepel: GeoDomeDesign

Reageer op dit artikel