nieuws

Aedes verbaasd over woede Tweede Kamer ‘bouwstaking’

Architectuur

Naar aanleiding van de woede van de Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 over het stilleggen van bouwprojecten door corporaties, stelt Aedes-directeur Calon van de koepel van woningcorporaties voor de verhuurdersheffing om te zetten in een investeringsprikkel. “Corporaties doen al hun uiterste best om meer te bouwen, maar als ze minder heffing hoeven te betalen wanneer ze investeren, zal dit een extra stimulans zijn.”

Aedes verbaasd over woede Tweede Kamer ‘bouwstaking’

Directeur Marc Calon van de koepel van woningcorporaties Aedes is verbaasd over de kritiek van de Tweede Kamer. Hij zegt dat deze situatie voorspeld was, ook door de eigen toezichthouder van de Kamer, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Volgens Calon wordt er bij woningcorporaties al flink bezuinigd, maar kost het ontslag van mensen ook wachtgeld en proceduretijd en levert het niet onmiddellijk geld op. Calon zegt dat de huren niet zo snel verhoogd kunnen worden, omdat mensen dat niet kunnen betalen. Ook commerciële partijen hebben daar volgens hem last van.

Prikkel voor bouw

Volgens Calon doen de corporaties al hun uiterste best om meer te bouwen, maar ontbreekt het aan voldoende geld. De verhuurdersheffing hakt er fors in, aldus de Aedes-directeur. Het zou volgens hem goed zijn om die heffing om te zetten in een investeringsprikkel. Dat betekent: als je meer investeert, betaal je minder heffing. Dan krijg je bouwvakkers weer aan het werk, betalen ze belasting, kosten ze geen WW-uitkering en krijgt het Rijk weer btw.

Bouwstaking

Dit weekend meldden diverse nieuwssites dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer woedend is op de woningcorporaties. Deze legden een groot aantal bouwprojecten stil. De corporaties moeten een verhuurdersheffing van 1,75 miljard betalen en zeggen daardoor te weinig over te houden voor investeringen.

VVD, PvdA en D66 vinden dat onverantwoord en spreken van “een bouwstaking”, die schadelijk is voor de economie.Onlangs bleek uit onderzoek dat de bouw van nieuwe huurwoningen over twee jaar helemaal ingezakt zal zijn.De partijen die eerder dit jaar het woonakkoord sloten, stellen dat corporaties de huren mogen verhogen, waardoor er wel voldoende overblijft om te investeren.

bron: NOS en nu

Reageer op dit artikel