nieuws

Nominaties Stadsinitiatief Rotterdam 2013

Architectuur

Uit de 120 ingezonden plannen voor het Stadsinitiatief Rotterdam 2013 zijn zeven finalisten gekozen. De stemrondes beginnen 23 mei tot die tijd kunnen de finalisten hun idee onder de aandacht brengen om stemmen te winnen.

Nominaties Stadsinitiatief Rotterdam 2013

Nominaties

Naar de volgende ronde gaan: Popkantoor, de Urban Hotspring, Work at School, Rotterdam Natuurlijk! De groene marathon, Rotterdam World Wide, Schaatsbaan Rotterdam en Ravottuh.

 

 

Popkantoor

Popkantoor is een broedplaats voor opkomend talent uit Rotterdam en omstreken. Daarnaast is het een uitvalsbasis voor festivals en kleinere podia die voor specifieke evenementen een grotere locatie zoeken. Tijdens grote optredens vormen aaneengeschakelde zalen samen één grote zaal.
Ook de jury “vindt het een gemis dat Rotterdam geen poppodium heeft. Met de locatie Cinerama is het een haalbaar initiatief geworden met een interessante meerwaarde voor het gebied. De geschiedenis van de Rotterdamse poppodia is bekend bij de jury maar ziet een kans van slagen voor dit Popkantoor door de lage huurlasten en hergebruik van gebouwen.”

Rotterdam Natuurlijk! De groene marathon

Deze recreatieve natuurroute, een idee van Rotterdam Natuurlijk!, van meer dan veertig kilometer voert dwars door de stad waardoor recreanten en sporters de stad niet meer uit hoeven voor een schone, groene omgeving. De komende drie jaar wordt de Groene Marathon op de kaart gezet door middel van routemarkering, een website, apps en wandelkaarten. Minder goede stukken in de route worden met vijf natuurprojecten verbeterd, zoals een uitzichtpaviljoen aan de Maas en natuuroevers langs de Rotte.
De jury “is gecharmeerd van het plan waarin het nuttige, meer groen in de stad, wordt verbonden met het functionele. Naast informatie over deze route en het verstrekken van natuureducatie wordt de route op een aantal dode plekken versterkt: de binnenstedelijke Rotte wordt schoner en mooier gemaakt door drijvende natuureilanden, er komt een natuurobservatorium  aan de Maas en de route naar de haven wordt aantrekkelijk gemaakts voor fietsers en wandelaar. De jury plaatst een kanttekening en adviseert het college om met de initatiefnemers in gesprek te gaan over de het beheer en onderhoud op de langere termijn van bijvoorbeeld markeringspunten.”

 Urban Hotspring Urban Hotspring

Urban Hotspring

Vanaf mei 2014 kunnen mensen uit Rotterdam en wijde omgeving terecht bij Urban Hotspring om te zwemmen, lekker te eten of een intiem evenement bij te wonen. Urban Hotspring bouwt hiervoor twee duwbakken om, die in de Rijnhaven komen te liggen. Een duwbak voor het zwembad en een voor het café-restaurant en de zalen. Op een ponton ernaast komt een stadsstrand. Een plek waar je het hele jaar kunt genieten van het water, de haven en de stad.
Juryoordeel: “Urban Hotspring is naast een uniek zwembad op een unieke locatie, de Rijnhaven, ook een sociale onderneming. De de sterke programmering kunnen veel Rotterdammers gebruikmaken van het bad en ontstaat ruimte voor een Rotterdamse badcultuur.”

Work at school

Dit idee geeft Rotterdamse schoolkinderen een beeld bij het werkende leven en maakt zo leren leuker. Het bestaat uit gastlessen op alle Rotterdamse scholen door Rotterdamse rolmodellen, professionals en ondernemers. Kinderen leren wat een beroep, vak of bedrijf echt inhoudt. Kinderen krijgen context, beleving en ervaring. Zo kiezen steeds meer kinderen een studie die bij hen en hun talenten past.
De jury: “Dankzij dit initiatief krijgen Rotterdamse leerlingen van groep dankzij gastsprekers extra informatie die hun moeten helpen bij het bepalen van een keuze.”

 Stadsinitiatief Ravottuh Ravottuh

Ravottuh

In 2015 heeft Ravottuh samen met bewoners en kinderen tien plekken omgebouwd tot avontuurlijke speel- en ontmoetings-plekken. Er zijn allerlei activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar én voor volwassenen. Moestuinieren, hutten bouwen, koken, timmeren en cursus onderhoud en natuurlijk spelen.
Juryoordeel: “Een goede stimulans om kinderen in de buitenlucht en de natuur te laten spelen. Rotterdam komt er in dit aspect vaak bekaaid af. Kinderen particieren in een driejarig activiteitenprogramma mee in een denk-en-doe-mee-team.

Rotterdam World Wide

Rotterdammers bouwen – met tienduizenden verhalen – hun stad online. Een team van verhalenophalers, journalisten en digitale experts werkt samen met de hele stad toe naar die ene dag. Een dag waarop Rotterdam internationaal op de kaart komt te staan.
Over dit stadsinitiatief zegt de jury: “Lumineus idee om op 7 juni 2014 Rotterdam te verenigen om als eerste stad ter wereld het internet te vullen met zoveel mogelijk informatie in alle talen over Rotterdam. Het initiatief zoekt nadrukkelijk de verbinding met alle meest bezochte online media platforms en onderscheidt zich hiermee van andere digitale initiatieven.”

Schaatsbaan Rotterdam

Vanaf eind december dit jaar kunnen schaatsliefhebbers zich uitleven op een vierhonderd meter overdekte kunstijsbaan of een overdekte funbaan.
De jury denkt dat dit  “gedegen en realistische plan Rotterdam op korte termijn van een schaatsbaan kan voorzien. Belangrijk daarbij is dat de Stichting Sportland geen winstoogmerk heeft waardoor het rendement in sociale doeleinden wordt geïnvesteerd.”

Stemmen

Vanaf 23 mei tot en met 1 juni kunnen alle Rotterdam van 12 jaar en ouder hun stem uitbrengen op hun favoriete stadsinitatief of blanco stemmen. De indienen voeren in deze periode hun eigen promotiecampagne. Op 1 juni worden de winnaar(s) van de tweede rond bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel