nieuws

Ingetogen brug in Alkmaar

Architectuur

De gemeente Alkmaar wil een brug over het Noord-Hollands kanaal die net zoals de overige bruggen in de stad een individuele uitstraling heeft. Daarnaast moet de nieuwe brug bescheiden in de omgeving worden ingepast. Syb van Breda & Co architects ontwierp een ingetogen brug met een minimalistische vormgeving.

Ingetogen brug in Alkmaar

De nieuwe brug vormt een functioneel geheel met de spoorbrug, maar dient zich volgens de opdrachtgever door zijn vormgeving hiervan te onderscheiden. De gevraagde bescheidenheid en visuele eenvoud heeft Syb van Breda & Co bereikt door een minimalistische vormgeving maar met een krachtige lijn in het midden van het dek: de ruggengraat.

 Heldensebrug Alkmaar 

Ruggengraat

De ruggengraat is een torsiestijve koker die de brug zijn sterkte geeft. De koker steekt 40 centimeter boven het dek uit, waardoor er vluchtig op gezeten kan worden. Bovendien verschaft hij een veilige scheiding van fietsers en voetgangers. Alle op het dek noodzakelijke functionele elementen zoals slagbomen, camera’s en verlichting zijn in de ruggengraat geïntegreerd, waarmee een rustig beeld op en rond de brug ontstaat. Dankzij verjongde randen en de bovendeks uitgevoerde hoofdbalk oogt het profiel van de brug uiterst slank. Door het onder het dek opgenomen bewegingswerk is het beeld in gesloten toestand heel rustig en eenvoudig.

Reageer op dit artikel