nieuws

Sou Fujimoto ontwerpt Serpentine Paviljoen

Architectuur

De Japanse architect Sou Fujimoto ontwerpt dit jaar het paviljoen van de Serpentine Gallery. Hij is met zijn 41 jaar de jongste architect ooit die deze uitdaging aangaat. Elk jaar nodigt de Serpentine Gallery in Londen een architect uit die niet eerder een werk heeft opgeleverd in het Verenigd Koninkrijk voor een tijdelijk tentoonstellingspaviljoen.

Sou Fujimoto ontwerpt Serpentine Paviljoen

Fujimoto gaat uit van een cloud-achtige structuur gevormd van stalen palen van 20 mm die elkaar kruisen als een gigantisch nest. In het semi-transparante paviljoen blijven de bezoekers door het rasterwerk zicht houden op de Kensington Gardens. 

Fujimoto zegt over zijn ontwerp “ik wil met het ontwerp een architectonisch landschap neerzetten, een plek waar bezoekers elkaar op verschillende manieren aanzetten tot interactie en verkenning met en van de locatie”. Ik verweef het omringende levendige groen met de geometrische constructie waaruit een nieuwe omgeving ontstaat waarin het natuurlijke samengaat met het door de mens gemaakte kunstmatige. Een unieke ontmoeting tussen beiden.”

 Serpentine 2013 

Hij gaat verder: “het paviljoen is een delicate driedimensionale structuur. Het vormt een semi-transparante, onregelmatige ring die de bezoekers beschermt tegen de elementen terwijl ze deel uitmaken van het landschap.” Het paviljoen beslaat een oppervlakte van 350 vierkante meter en krijgt twee ingangen. Een reeks getrapte terrassen krijgt zitjes waarmee het gebruikt kan worden als een multifunctionele sociale ruimte. Vanuit bepaalde gezichtspunten, zal het paviljoen lijken te versmelten met de klassieke structuur van de Serpentine Gallery, met bezoekers in de ruimte.”

Fujimoto is de derde Japanner die het bouwwerk ontwerpt, SANAA en Toyo Ito (2002) gingen hem voor.

Reageer op dit artikel