nieuws

Nieuwe entree Van Gogh Museum Amsterdam

Architectuur

De nieuwe ingang van het Van Gogh Museum in Amsterdam komt in de tentoonstellingsvleugel op het Museumplein. Woensdag werd het schetsontwerp gepresenteerd waarin een glazen aanbouw tegen het grijze ellipsvormige paviljoen van de Japanse architect Kisho Kurokawa is gezet.

Nieuwe entree Van Gogh Museum Amsterdam

In het ontwerp gaan bezoekers vanaf het Museumplein naar binnen en dalen dan via (rol)trappen of een lift af naar wat nu nog een open plein is. Dit plein was door de Japanse architect bedoeld als een plek voor bezinning en rust, waar de zon moet reflecteren in de druppels water die over de grijze stenen sijpelen. 

Entree in plaats van stiltegebied

Directeur Alex Rüger zei hierover tijdens de presentatie “een mooi idee, maar in de afgelopen zeven jaar heb ik dit effect slechts drie keer meegemaakt. Door van deze plek een entreegebied te maken wordt het comfort van de anderhalf miljoen bezoekers die het Van Gogh Museum jaarlijks aandoen, verhoogd. Het is nu altijd dringen bij de ingang op de Paulus Potterstraat.”

“Door de ingang te verplaatsen naar het Museumplein, wat het Stedelijk en het Rijks ook deden, komt men tussen de twee gebouwen binnen. Een deel van de bezoekers zal vanaf hier naar het hoofdgebouw gaan om de vaste collectie van Van Gogh te bekijken. Een ander deel kan direct door naar onze tijdelijke tentoonstelling. Hiermee verdwijnt de druk op het hoofdgebouw.”

Kurokawa

Het schetsontwerp is in opdracht van het Van Gogh Museum gemaakt door het bureau van de reeds overleden Kurokawa. Voor de uitwerking wordt een ander bureau ingeschakeld. Hiervoor wordt een aanbesteding gedaan door de Rijksgebouwendienst, eigenaar van de museumgebouwen.

Financiering

Het Van Gogh Museum is echter zelf verantwoordelijk voor de financiering van de nieuwe entree. De eerste helft van het begrote bouwbedrag is inmiddels binnen. Voor de andere helft is het museum bezig met werven van bijdragen.  

Reageer op dit artikel