nieuws

Licht uit in Frankrijk

Architectuur

Fransen worden verplicht ’s avonds het licht uit te doen in kantoren en winkels. Hiermee wil het Franse ministerie van Milieu energie besparen en lichtvervuiling tegengaan.

Licht uit in Frankrijk

 

 

 

 

Alle gebouwen waarin niet wordt gewerkt moeten vanaf 1 juli binnen de verlichting doven als de laatste werknemer het pand heeft verlaten. De verlichting van etalages moet om 1 uur ’s nachts zijn gedoofd. 

Ook is het vanaf die datum niet meer toegestaan dat de gevels van deze gebouwen in het licht baden dankzij schijnwerpers. Uitzonderingen zijn landelijke feestdagen en feestdagen.

De maatregel moet volgens het ministerie een besparing opleveren die gelijk is aan het jaarlijkse stroomgebruik van 750.000 huishoudens. Daarnaast zou het 250.000 ton minder CO2 uitstoot per jaar opleveren. In dat kader zou ook worden nagedacht om het stoken van alle open haarden die zich in het Parijse Ile de France bevinden met een glazen deur te verbieden.

Volgens milieuminister Delphine Batho wordt Frankrijk door deze nieuwe wet pionier in Europa bij het tegengaan van lichtvervuiling, die ecosystemen en slaappatronen van mensen verstoort.

Reageer op dit artikel