nieuws

Courage wint MDG Architectuurprijs 2013

Architectuur

Courage architecten in Apeldoorn heeft de Metalen Dak- en Gevelprijs gewonnen met de woning van de heer Hermans in Almere, ook wel ‘Licht Budget’ genoemd.

Courage wint  MDG Architectuurprijs 2013

 

 

 

 

Lars Courage is verguld met de prijs, te meer daar de jury unaniem was. “Een heel goed begin van 2013”, aldus de eigenzinnige architect, die met zijn vooruitstrevende woningconcepten vorig jaar ook al menige prijs in de wacht sleepte.

De jury omschreef Licht Budget in haar verantwoording als volgt:

‘De winnaar behoort niet tot de hemelbestormende in alle architectuurglossy’s getoonde objecten. Meer het tegendeel. Dit project munt uit door zijn afgedwongen bescheidenheid als kleine Nederlandse voorvechter van het wilde wonen. […] Dit project heeft de jury vooral gefascineerd door de zorgvuldige wijze waarop het metaal zowel qua exterieur als interieur geïntegreerd is tot veel meer dan een metalen schil. Vooral de ruimtelijkheid van het interieur dat zorgvuldig reageert op de beperkingen van de locatie verraadt vakmanschap. Met name de geraffineerde wijze waarop het enige onbelemmerde licht vanuit het dak via reflectie op de metalen binnengevels de begane grond bereikt, verdient lof! De ogenschijnlijke handicaps van metaal met akoestiek en klimaatbeheersing zijn onderdeel van de afwerking van het interieur geworden door bijvoorbeeld perforaties en isolatie. Het geheel ademt een laboratoriumachtige benadering met grote innovatieve kracht.’

De woning wordt uitgebreid beschreven in de rubriek techniek van het decembernummer van de Architect.

Reageer op dit artikel