nieuws

Agendatip: De Collectie Vormgeving van Boijmans

Architectuur

De vaste collectie vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is vanaf dit weekend te zien in een nieuwe opstelling. Als bezoeker volg je de geschiedenis aan de hand van diverse thema’s uit zeven eeuwen vormgeving. De opstelling toont een dertigtal afzonderlijke thema’s, terloops chronologisch geordend, om te laten zien hoe ontwerpers door de tijd heen gericht waren op steeds wisselende aandachtsgebieden.

Agendatip: De Collectie Vormgeving van Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de vaste collectie vormgeving in een vernieuwde opstelling op de begane grond van het Van der Steurgebouw. In 7 zalen toont het museum een dertigtal thema’s uit de geschiedenis van de vormgeving, aan de hand van objecten uit de middeleeuwen tot nu: van een 17de eeuws tulpenkabinet tot een stoel van Eames, van middeleeuws aardewerk tot een servies van Hella Jongerius. De 1e zaal is opengesteld in juli 2012, de andere 6 zalen van ‘De Collectie Vormgeving‘ volgden daarna.

 
De Downstairs Light van Bertjan Pot, een verlichtingsarmatuur gebaseerd op de keukentrap.

In de nieuwe opstelling worden minder frequent geëxposeerde objecten getoond en zijn enkele belangrijke nieuwe aanwinsten opgesteld, waaronder een bijzonder 17de-eeuws kunstkabinet van Herman Doomer, een exceptioneel klokkenstel van Emile Gallé en de ‘Downstairs Light’ van Bertjan Pot uit 2012.

Lezingenmiddag

Op 8 februari, tijdens OBJECT Rotterdam in Het Nieuwe Instituut (het voormalig Nederlands Architectuurinstituut), vindt in Boijmans de lezingenmiddag ‘Creatie in Vormgeving’ plaats. De hernieuwde opstelling van De Collectie Vormgeving staat dan centraal. Drie conservatoren spreken over diverse belangrijke thema’s uit de geschiedenis van de vormgeving die terug te zien zijn in de hernieuwde opstelling. Er is ook aandacht voor het nieuwe project ‘Smart Replica’s’ waarin het museum samenwerkt met ontwerper Maaike Roozenburg.

Eigen collectie

De gehele collectie toegepaste kunst en design van Boijmans bestaat uit ruim 45.000 objecten. De huidige selectie bevat zo’n 600 objecten. Door de werken in de opstelling elke twee jaar te wisselen zijn steeds andere stukken te bewonderen. In het nieuwe Collectieboek, ontwikkeld door Joost Grootens, is veel aandacht voor deze collectie.

Gerrit Thomas Rietveld, Geen titel (Tafel), 1923

Design in Boijmans

De Collectie Vormgeving maakt onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Dit voorjaar staan vormgeving en het ambacht centraal in het Rotterdamse museum: op 9 maart opent de tentoonstelling ‘Hand Made: lang leve het ambacht’.

Reageer op dit artikel