nieuws

Diepste parkeergarage van Nederland geopend

Architectuur

In het centrum van Rotterdam, voor Centraal Station, is maandag de diepste parkeergarage van Nederland geopend. De garage ligt 20,5 meter beneden NAP. Het ontwerp is van Maarten Struijs van Gemeentewerken Rotterdam.

Diepste parkeergarage van Nederland geopend

 

 

In de parkeergarage Kruisplein is plaats voor 760 auto’s die op vijf lagen kunnen parkeren. De nieuwe berging wordt via een verbindingstunnel verbonden met de bestaande Schouwburgpleingarage. De bouw daarvan is gestart en duurt tot medio mei volgend jaar.

Architect Maarten Struijs van Gemeentewerken Rotterdam  heeft in het ontwerp drie elementen gebruikt waardoor automobilisten gemakkelijk hun auto terug kunnen vinden. Zo heeft iedere parkeerlaag zijn eigen kleur parkeervakken, zijn er verdiepingsnummers aangebracht en fotowanden met verschillende landschappen.

Kruisplein

In het ‘dak’ van de parkeergarage Kruisplein is een waterberging aangebracht dat bij intensieve neerslag als overloop dient voor de nabijgelegen Westersingel. Via een bovengrondse voetgangersuitgang kom je uit op het autoluwe Kruisplein. Het Kruisplein wordt als verbinding tussen binnenstad en station één van de belangrijkste pleinen van de stad. Hier geldt ook ‘de voetganger centraal’. Een groene wandelboulevard om over te flaneren. Stevige bomenrijen domineren straks het verkeersluwe plein. Samen met de Westersingel vormt het Kruisplein de culturele as van Rotterdam.

Bron: Rotterdam.nl

Reageer op dit artikel