nieuws

Architectuur- en designkritiekprijzen

Architectuur

Archined en Designplatform Rotterdam namen het initiatief voor de oprichting van de Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek.

Architectuur- en designkritiekprijzen

Deze prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt aan voorbeeldstellende kritieken op het gebied van design en architectuur in de Lage Landen, die bijdragen aan een levendig ontwerpklimaat. Inzenden kan tot 6 december.

Ter viering van de architectuurkritiek en ter stimulering van de ontwerpschrijfkunst organiseren ArchiNed en Designplatform Rotterdam het Pruys-Bekaertprogramma. Doel is het stimuleren van ontwerpschrijfkunst én design- en architectuurkritiek in de Lage Landen om de (geschreven) dialoog tussen ontwerper, criticus en ‘het grote publiek’ te entameren.

Het project is ontwikkeld rondom de Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek die uitgereikt zullen worden aan de meest voorbeeldige kritieken die de afgelopen twee jaar zijn gepubliceerd. Het programma bestaat ook uit talkshows, een interactief publieksdebat en een intensieve schrijfworkshop voor ontwerpers.

 De Vlaamse architectuur- en designcriticus Geert Bekaert.

Juryleden van de Simon Mari Pruysprijs zijn Frederike Huygen (journalist, voorzitter Stichting Designgeschiedenis), Dingeman Kuilman, (voormalig directeur van Premsela, voorzitter van de Sikkens Foundation en docent aan de AOG School of Management), Louise Schouwenberg, (schrijver, Head of Contextual design, Design Academy) en Daniel van der Velden (ontwerper, researcher Metahaven, docent Yale University en Sandberg Instituut).

De jury van de Geert Bekaertprijs bestaat uit Marieke Berkers (onafhankelijk onderzoeker, redacteur Blauwe Kamer), Christophe Van Gerrewey (criticus, schrijver, en wetenschappelijk onderzoeker aan de vakgroep Architectuur Stedenbouw van de Universiteit Gent. De titel van zijn promotie-onderzoek is: ‘Architectural criticism 1950 – 2000. Theories and history of architecture via The Collected Writings of Geert Bekaert’), Arjen Oosterman (hoofdredacteur Volume, gastdocent aan Academie van Bouwkunst Amsterdam), Eireen Schreurs (criticus, partner bij suboffice architecten Rotterdam, docent faculteit Architectuur TU-Delft) en Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen).

Voorwaarden deelname

Deelname staat open voor iedereen die een artikel heeft geschreven over een aspect van het ontwerpklimaat, in de breedste zin van het woord. Auteurs kunnen eigen teksten insturen of artikelen kunnen door anderen worden genomineerd, in dat geval neemt de organisatie contact op met de auteur van de genomineerde teksten. Het maximum is drie inzendingen per auteur.

De artikelen dienen tussen 1 oktober 2011 en 6 december 2013 gepubliceerd te zijn (in druk of online). De teksten zijn tussen de 1000 en 4000 woorden lang. Deze lengte is een richtlijn, geen harde eis. Een hoofdstuk in een boek mag beschouwd worden als artikel. De teksten mogen ook Engelstalig zijn, maar de schrijver moet zich tot Nederland of Vlaanderen verhouden.

 
Simon Mari Pruys.

Prijsuitreiking

De jury’s zullen maximaal zes teksten nomineren, drie architectuurkritieken en drie designkritieken. De teksten zullen gepubliceerd worden op de website ontwerpschrijfkunst.org. De auteurs van de winnende teksten ontvangen eer en roem, een prijzengeld en hun teksten zullen tevens gepubliceerd worden op ArchiNed, op de website van Designplatform Rotterdam en op Dots Magazine. De winnaars zullen bekend worden gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst, de Avond van de Kritiek, in het voorjaar van 2014.

Teksten kunnen tot 6 december 18 uur uitsluitend digitaal in pdf-formaat of in A4 formaat worden opgestuurd naar kritiekprijs@ontwerpschrijfkunst.org

Reageer op dit artikel