nieuws

Watertegels winnen Speels Betonprijs

Architectuur

Kathlijn de Booij heeft met haar inzending Watertegels de ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord – Speels Beton’ gewonnen. Zij kreeg 5000 euro om haar idee verder te ontwikkelen.

Watertegels winnen Speels Betonprijs

De Watertegels zijn vijftien verschillende tegels met glooiingen en geultjes, geïnspireerd op de Hollandse waterwerken. De tegels meten 30×30 centimeter, kunnen in allerlei patronen gelegd worden en veranderen een plein, terras of speelplaats in een rivierdelta.

De jury roemt de kracht en eenvoud van de tegels, die op een bijzondere manier op reguliere plaatsen in de openbare ruimte kunnen worden ingezet. “Er komen bij de Watertegels verschillende aspecten bij elkaar: het (starre) rasterpatroon van de tegelvloer wordt op luchtige wijze doorbroken door de (schijnbaar) toevallige loop van het water. Maar ook de uitsparingen zijn volgens een intelligent systeem ontwikkeld. Creativiteit kan in iets heel kleins zitten en in iets wat iedereen kent!”

De nummer twee en drie werden Ballonbeton van Kees Valentijn en Motel UitZicht van vanPlan vormgevers.

Ballonbeton is een kunstzinnige betonnen ballon met een diversiteit aan mogelijkheden: klimbol, rotstuin, gedenksteen, vogelvriendelijk.

Motel UitZicht is een insectenmotel in de vorm van een betonnen muur met gaten van verschillende doorsneden en dieptes.

Reageer op dit artikel