nieuws

Woonwijk op terrein Amsterdam Food Center

Architectuur

Het consortium VolkerWessels Vastgoed/Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling heeft onlangs een plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van een woonwijk met ongeveer 1.600 woningen op het terrein van het Amsterdam Food Center aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. In de monumentale markthal is plaats ingeruimd voor cafés en een hotel.

Woonwijk op terrein Amsterdam Food Center

Binnen het plan schuiven de bedrijven op richting Haarlemmerweg, waar de ingang voor vrachtwagens komt. Daar zijn hallen gepland voor vis, vlees, groente en fruit of andere levensmiddelen. Door die verschuiving ontstaat ruimte voor de nieuwe bewoners van het Marktkwartier, dat aan de Jan van Galenstraat verrijst.

De transformatie kan vijftien jaar duren, want alleen al de verhuizing van de ondernemers kost jaren. Jan de Wit, projectleider van stadsdeel West. ‘Daarom hebben we geen dichtgetimmerd plan voor het gebied laten maken, maar een stedenbouwkundige visie. De randvoorwaarden zijn in overleg met de buurt en de ondernemers vastgelegd, in het Ambitiedocument uit 2010.’

Voordat het stadsdeel en daarna de gemeente zich uitspreken, willen de bestuurders weten hoe dit plan valt, zegt De Wit. ‘Circa negentig ondernemers en 6.000 buurtbewoners met een inlogcode kunnen op de website filmpjes over de plannen bekijken en vragenlijsten invullen.’

Reageer op dit artikel