nieuws

Stevig glas-in-lood voor Paradiso

Architectuur

Poptempel Paradiso is een modern glas-in-lood-raam rijker. De afbeelding ‘Natuur’ maakt deel uit van een serie van zestien glas-in-loodramen met het thema ‘De Moderne Moraal’.

Stevig glas-in-lood voor Paradiso

Kunstenaars Berend Strik en Hans Houwelingen startten in 1994 met de ontwerpen, die worden geplaatst in de neggen waar ook glas-in-lood zat toen het gebouw nog een kerk was. Nu Paradiso wordt gebruikt voor popconcerten, moeten de ramen aan heel andere eisen voldoen. Zo kan het in een concertzaal plotseling erg warm worden, zijn er veel geluidstrillingen, en dient het geluid ook binnen het gebouw te worden gehouden.

De ramen zijn opgebouwd uit bijna vijftig ruitvormige glasvlakken. Om vervorming door warmte en trillingen te voorkomen, is over de ene diagonaal gebruik gemaakt van loodprofielen met een RVS-kern, terwijl over de andere metaalstrippen op het raam zijn gesoldeerd.

Aan weerszijden van elk glas-in-loodraam bevindt zich een spouw van vijftien millimeter met daarvoor een isolatieruit van gelaagd glas (6,6,2). In totaal levert dit een pakket op dat de geluidsoverlast voor de omgeving terugbrengt tot op normniveau.

‘Natuur’ is deel elf in de reeks ramen. In elk raam is een actueel thema verwerkt, waaronder het (homo)huwelijk, euthanasie en klonen. De kunstenaars leveren de ontwerpen digitaal aan, waarna GlasBewerkingsbedrijf Brabant ze vertaalt naar maakbare ontwerpen voor glas-in-loodramen van 65 bij 165 centimeter. Het bedrijf combineert hierbij de glasbewerkingstechnieken van kleurglas, zeefdruk, brandschilderen, etsen, zandstralen en slijpen.

Reageer op dit artikel