nieuws

Redactie Jaarboek hult zich in stilzwijgen

Architectuur

De redactie van het Jaarboek Architectuur is niet van plan in te gaan op de vraag van Winy Maas naar zijn motieven. Volgens Hans van der Heijden, die samen met Edwin Oostmeijer, Linda Vlassenrood en Tom Avermaete de redactie vormt, zou dat ondoenlijk zijn. “Straks moeten we alle 500 inzenders persoonlijk gaan uitleggen waarom hun projecten niet zijn geselecteerd,” aldus Van der Heijden.

Redactie Jaarboek hult zich in stilzwijgen

In een even opmerkelijke als openhartige brief aan de redactie van het Jaarboek Architectuur betwistte Winy Maas van MVRDV afgelopen week in de Architect de keuze om de Boekenberg in Spijkenisse niet in het Jaarboek op te nemen. Dit gebouw is een typologische en programmatische herdefinitie van de bibliotheek, betoogde Maas. Het levert een bijdrage aan de zin van publiek gebouwen en is daarmee relevant. Het had daarom wel in het Jaarboek moeten staan, aldus Maas.

De redactie gaat of durft de discussie niet aan. Volgens haar heeft ze in het Jaarboek het hele spectrum aan architectuurproductie een kans gegeven. Later dit jaar wil de jaarboekredactie een debat organiseren en enkele van de lijnen uit het Jaarboek verder doortrekken. Als voorbeeld noemt Van der Heijden het thema van vakmanschap. “Nu wordt net gedaan of het ons om goede details gaat, maar vakmanschap behelst veel meer. Daar willen wij het in het najaar over gaan hebben.”

Reageer op dit artikel