nieuws

Kunstwerk in Solid 11 Furore voltooid

Architectuur

Solid 11 Furore in Amsterdam is opgesierd met het kunstwerk Crystal Growth van kunstenaar Hans van Bentem. Het in opdracht van Stadgenoot Projectontwikkeling geplaatste ornament bestaat uit 15 meer dan manshoge spiegelende kristallen, die overdag de omgeving weerkaatsen en in het donker verlichten.

Kunstwerk in Solid 11 Furore voltooid

 

Kunstenaar Hans van Bentem, zelf bewoner van het gebouw bedacht het ornament als verbindende factor tussen de gevel en de stad. De stalen constructie die zichtbaar is achter de gevel heeft de vorm van boomstructuren met een uiteenlopend takkengestel. Van Bentem gebruikte de stalen constructie en plaatste de 15 kristallen lichtsculpturen tussen de takken van de ‘bomen’ en dwars door de verdiepingen, alsof ze er doorheen groeien.De vorm is een opwaarts gerichte draaikolk die uitmondt in een centrale kroon bovenaan de gevel.

Solid_2_Kunstwerk_Bentem 

De kristallen, opgebouwd uit translucente spiegels, reflecteren overdag het daglicht en de omringende omgeving en in de avond zijn ze van binnenuit verlicht. De kristallen veranderen langzaam van kleur met een speciaal daarvoor ontworpen programma.

Solid Bentem Kunstobject 

Solid 11 Furore

Solid 11 Furore aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam is een ontwerp van de Londense architect Tony Fretton. Hij stelde zich tijdens het proces telkens de vraag of het gebouw wel ‘dierbaar’ genoeg werd. Dit leidde tot een aanvullende kunstopdracht. Stadgenoot schakelde hiervoor Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl in als kunstadviseur. Na een uitgebreide selectie werd de kunstenaar Hans Van Bentem uitgenodigd om het kunstwerk te ontwerpen.

Reageer op dit artikel