nieuws

Agendatip: 100 jaar Pastoe

Architectuur

Pastoe viert dit jaar zijn 100e verjaardag. Dit bijzondere jubileum grijpt het Nederlandse meubelmerk aan voor een omvangrijke tentoonstelling in de Kunsthal van 23 februari tot en met 2 juni. Ook verschijnen een boek en een speciaal ontworpen kast. In het januarinummer van de Architect belicht vakredacteur interieur & design Marit Overbeek hoe Pastoe zich verhoudt tot een veranderende context.

Agendatip: 100 jaar Pastoe

 

Voor de viering van het honderdjarig jubileum van Pastoe, de meubelfabrikant die het modernisme naar de Nederlandse huiskamers bracht, wordt de geschiedenis doorgetrokken. Verse samenwerkingsverbanden met ontwerpers uit andere disciplines zorgen voor nieuwe voeding en bedden het Utrechtse merk opnieuw stevig in in het culturele veld.

Curator Anne van der Zwaag en auteur Gert Staal zijn aangesteld om de programmering rondom het jubileum te ontwikkelen. Daarnaast is een team betrokken van nationale en internationale ontwerpers, vormgevers, architecten, kunstenaars en fotografen, zoals Naoto Fukasawa, Anne Holtrop, Krijn de Koning, Konstantin Grcic, Scheltens & Abbenes en Claudio Silvestrin.

Tentoonstelling Like Pastoe

Van 23 februari tot en met 2 juni is in de Kunsthal Rotterdam de omvangrijke tentoonstelling te zien die volledig in het teken staat van het jubileum, onder de titel Like Pastoe, honderd jaar vernieuwing in vormgeving. Daarnaast verschijnt er een speciaal boek, met interviews, historische en kritische analyses, verdieping en achtergronden, hoogtepunten uit de geschiedenis van Pastoe en de context van wonen, in heden en verleden.

Jubileumkast

Ter ere van het bijzondere jubileum ontwierp Pastoe een eigentijdse Vision Elements-kast, geïnspireerd op een origineel ontwerp uit de jaren vijftig van Cees Braakman. De zogeheten ‘jubileumkast’ toont de tijdloze vormgeving van Pastoe en is een eerbetoon aan een groot ontwerper. De kast heeft vier deuren en een klep. Door de klep naar beneden te klappen ontstaat een werkplek.

Reageer op dit artikel