nieuws

Stedelijk Museum weer open voor publiek

Architectuur

Gisteren heeft de Koningin een kijkje mogen nemen toen ze het Stedelijk Museum opende. Vandaag vanaf 10.00 uur is het de beurt aan het publiek om kennis te maken met het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. Tijdens de verbouwing, die vijf jaar langer duurde en 37 miljoen euro meer kostte dan gepland, is de oppervlakte van het museum verdubbeld.

Stedelijk Museum weer open voor publiek

 

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat het Stedelijk weer dé aanjager wordt van moderne kunst in Nederland. ”We hopen op zinderende en controversiële programma’s, die de zinnen prikkelen, de gedachten bezig houden en de tongen losmaken”, ze hij tijdens de openingsceremonie.
De kritiek op de architecten, het ontwerp, de aannemer, de directeur en het gemeentebestuur ”kan ons nog steeds hard in de oren klinken”, aldus Van der Laan. ”Maar ik denk dat we het moeten zien als een teken van de grote betrokkenheid van de burgers van Amsterdam bij het wel en wee van hun Stedelijk.” Directeur Ann Goldstein hoopt ”dat de hele wereld geïnspireerd zal zijn door dit instituut”.

Het museum opent met de tentoonstelling Beyond Imagination. Hierin zijn werken van twintig in Nederland wonende kunstenaars te bewonderen. Het gaat om onder andere de Brit Rory Pilgrim en de Nederlander Jan van Toorn. Een groot deel van het nieuwe museum is voor het eerst gewijd aan design. In 14 zalen is vormgeving te zien sinds 1870, met als hoogtepunt een authentieke slaapkamer die is ontworpen door Gerrit Rietveld.

Stedelijk Museum
Museumplein 10
Amsterdam
In de openingsweek is het museum ook op maandag 24 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur

 

Reageer op dit artikel