nieuws

Ontwerpen voor werk en leven

Architectuur

De werkomgeving lijkt in steeds sneller tempo te veranderen. Dankzij mobiele apparaten kunnen mensen tijd- en plaatsonafhankelijk werken vanuit een toenemend aantal locaties. De opkomst van het werken in de ‘third space’, de publieke ruimte, laat zien dat de werkomgeving diverser wordt, in zowel functie als locatie. In het themadeel ‘Het Nieuwe Werken’ in de Architect interieur van september zijn deze veranderingen belicht.

Ontwerpen voor werk en leven

Een andere verandering betreft de organisatie van arbeid: naast een kernwerkkracht wordt in toenemende mate een beroep gedaan op freelancers en zzp’ers.

Netwerkkantoor

In het interieurkatern van het septembernummer tonen een aantal architecten en ontwerpers hoe zij inspelen op de behoeften van gebruikers in een flexibele werkomgeving, waaronder Concrete, Tjep., Fokkema & Partners, Architecten van Mourik en Plan@Office. Sommigen maken een netwerkkantoor als een maatpak, dat zij alleen in een intensieve samenwerking met hun opdrachtgevers kunnen realiseren.

 SocietyM in Glasgow door Concrete. Foto Ewout Huibers

Club voor kantoornomades

Anderen experimenteren met vormen om het de moderne kantoornomade naar de zin te maken. Om werk en leven gemakkelijk met elkaar te integreren, is de ‘urban nomad’ op zoek naar een stedelijke werkomgeving die dit faciliteert en die bovendien een onderscheidende identiteit heeft, waarmee hij zich wil identificeren.

Reageer op dit artikel