nieuws

Frits van Dongen in H-team

Architectuur

Rijksbouwmeester Frits van Dongen is toegetreden tot het H(erbestemmings)team.
Hij volgt Wim Eggenkamp op: de Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed.

Frits van Dongen in H-team

 

 

 

Van Dongen: “Herbestemming is voor mij dé opgave van de komende jaren. Daarbij gaat het niet alleen over het redden van lege gebouwen, maar ook over het benutten van braakliggende terreinen en het voorkomen van de verloedering van wijken en buurten. Kortom, het gaat over het economische en sociaal-culturele vestigingsklimaat van Nederland.”

Leegstand is bron crisis

Het toetreden van de Rijksbouwmeester zorgt volgens voorzitter Duco Stadig voor nieuwe impulsen: “Als je de politieke programma’s leest en de ambtelijke discussies in Den Haag volgt, dan lijkt de urgentie van het leegstandsvraagstuk en de kans die herbestemming biedt nog onvoldoende doorgedrongen. De economische realiteit is dat de bouw grotendeels stil is gevallen. Faillissementen bij bouwers, hun toeleveranciers en ontwikkelaars zijn aan de orde van de dag en klassieke opdrachtgevers, zoals gemeenten en corporaties, zijn nauwelijks nog in staat om projecten van de grond te tillen. Er is crisis in de wereld en een belangrijke bron staat vlak voor onze neus: leeg vastgoed. Samen met Frits gaan we nadenken wat wij de formateur hierover zullen meegeven.”

Reageer op dit artikel