nieuws

ARC12 Stoelontwerp: wat verwacht de jury?

Architectuur

ARC12 staat op de rol, de site is compleet, en de prijsvraag is geopend voor inzendingen. Maar wat kun je als inzender eigenlijk verwachten van de jury? Wat vinden de verschillende jury’s belangrijk en waar zullen ze extra op letten? Om (potentiële) deelnemers extra op weg te helpen, laten we onze juryleden aan het woord. Ineke Hans, Jan Brouwer en Tiddo de Ruiter over de ARC12 stoelontwerp.

ARC12 Stoelontwerp: wat verwacht de jury?

 

Tiddo de Ruiter heeft vanuit de Thonet Mart Stamprijs ruim ervaring met de stoelontwerpprijs. Hij zond drie keer in, werd twee keer genomineerd en won eenmaal, in 2010. “Toen ik was genomineerd, werd dat enorm opgepikt. Collega’s, vrienden en ouddocenten van de academie feliciteerden me. De prijs had toen al een goede naamsbekendheid. Daarnaast werd in diverse media over de prijs geschreven. Toen ik de prijs won, kwam daar nog een schepje bovenop. Vrijwel direct kreeg ik een aantal opdrachten die direct voortkwamen uit mijn winnende ontwerp, de Spanstoel. Zo werd ik een paar weken na de uitreiking gebeld door de eigenaar van ‘de Veldkeuken’ in Culemborg. Na een paar verkennende gesprekken heb ik voor zijn restaurant zo’n 150 spanstoelen gemaakt, nog voordat de stoel onder de vlag kwam van Thonet EXP.”

Mooie uitdaging

De Ruiter heeft een goede tip voor iedereen die een stoel wil inzenden. “Voor de ARC12 Stoelontwerp wordt gezocht naar een stoel voor de projectmarkt. Dat perkt de vrijheid van de opdracht enigszins in. Daar staat echter wel tegenover dat een goed ontwerp voor een projectstoel een potentieel kassucces is. Het devies voor een dergelijke stoel is: houd het eenvoudig en helder. Dat is belangrijk omdat mensen in een oogopslag moeten kunnen zien waar het ontwerp over gaat. Dat lijkt me een mooie uitdaging.”

Potentie

De Ruiter mijmert dat er in ons land honderden mensen moeten zijn die een stoelontwerp op de plank hebben liggen. Hij hoopt dat de eis dat er een 1:1 model moet worden ingeleverd, mensen niet afschrikt om in te zenden. “De spanstoel ben ik sinds het winnen van de prijs nog steeds aan het doorontwikkelen. Als het ontwerp de potentie heeft om uiteindelijk een goede stoel te worden, zou ik iedereen aanraden om in te zenden voor de prijs.”

Statements

Juryleden Jan Brouwer en Ineke Hans hopen beide dat de ingezonden stoelen zullen verrassen. Brouwer zegt: “De historie heeft aangetoond dat de stoel een cultureel fenomeen is. Stoelen weerspiegelen de stand van het industrieel ontwerp en zelfs van de architectuur. Ik hoop dan ook dat er “statements” worden gemaakt bij deze prijsvraag die een betekenis hebben in de culturele dimensie.”

Podium voor jonge ontwerpers

Ineke Hans vult aan: “Ik heb de stoelontwerpprijs vanaf het begin gevolgd. Het is in zijn soort een bijzondere prijs omdat hij een podium biedt aan jonge ontwerpers en aan het experiment. Ik zou het dan ook te gek vinden als er dit jaar een stoel tussen zit die me helemaal omver blaast door een inventieve toepassing van een materiaal, verbindingswijze of productietechniek.”

 
Drie spanstoelen in het atelier van Tiddo de Ruiter. Fotograaf Sander Woertman

= Meer informatie over ARC12: inschrijven, deelnemen, locatie en programma.

Reageer op dit artikel