nieuws

ARC12 Interieur. Wat verwacht de juryvoorzitter?

Architectuur

ARC12 staat op de rol, de site is compleet, en de prijsvraag is geopend voor inzendingen. Maar wat kun je als inzender eigenlijk verwachten van de jury? Wat vinden de verschillende jury’s belangrijk en waar zullen ze extra op letten? Om (potentiële) deelnemers extra op weg te helpen, leggen we onze juryvoorzitters een aantal vragen voor. Vandaag de antwoorden van Jeanne Dekkers, hoofd van Jeanne Dekkers Architecten en voorzitter van ARC12 Interieur.

ARC12 Interieur. Wat verwacht de juryvoorzitter?

Welke tips geef je de inzenders?

“Denk goed na over waarom je je project inzendt, wat de bedoeling van het ontwerp is en hoe het er over vijftien jaar uit zal zien. Duurzaamheid is van het grootste belang: Heeft je interieur de kracht om te overleven? Als je dat helder weet te maken in je presentatie, ben je een kanshebber.”

Wat voor pareltjes hoop je aan te treffen?

“Iemand die nieuw licht werpt op het vakgebied, die een boodschap voor de toekomst heeft. Ik hoop op interieurs die met een bepaalde visie zijn ontworpen en die me vertellen hoe de nieuwe wereld er uitziet.”

Wat zie je als belangrijkste ontwikkelingen in het interieurdiscipline?

“Interieur is het meest markante discipline van het moment. Het is allang niet meer het ondergeschoven kindje dat het tien jaar geleden was. Het is een volwaardige discipline, die vanwege de stilgevallen nieuwbouw momenteel ontzettend veel kansen krijgt. Zo zijn herbestemmingen en hergebruik bij uitstek interieuropgaven.

Kleinschaligheid is nu actueel. Ontwerpers moeten zich meer richten op het maken van de dingen, op materialisering. Het gaat nu niet meer over hoeveel vierkante meters je hebt gebouwd, maar over zintuiglijkheid en ambacht. Daar dienen architecten zich mee te onderscheiden.

Ook heeft de globalisering veel invloed op de geest en spirit van het interieurontwerp. Je ziet in westerse interieurs veel exotische elementen opduiken. Een Perzisch tapijt mag je nu gewoon in een kantoor toepassen. Er is een ander beeld verschenen, zowel in materialiteit als in ontwerp. Ik hoop daarom ook dat jonge interieurontwerpers zich laten inspireren door techniek uit oude culturen, zoals hoe je lucht en warmte door een gebouw kan laten bewgen zonder allerlei hightech-apparaten. Het maakt onze interieurs veel rijker.”

=> Meer informatie over ARC12: inschrijven, deelnemen, locatie en programma.

Reageer op dit artikel