nieuws

Meer buurten in minder gemeenten

Architectuur

Nederland is anno 2012 buurtrijker dan 10 jaar geleden. Statistici van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben vrijdag becijferd dat het aantal buurten sinds 2000 met 753 is toegenomen, terwijl het aantal gemeenten in deze periode met 86 stuks afnam.

Meer buurten in minder gemeenten

Nederland is anno 2012 buurtrijker dan 10 jaar geleden. Statistici van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben vrijdag becijferd dat het aantal buurten sinds 2000 met 753 is toegenomen, terwijl het aantal gemeenten in deze periode met 86 stuks afnam.

In principe deelt elk gemeentebestuur het eigen grondgebied zelf in buurten op, bijvoorbeeld in het kader van stadsplanning of op basis van sociale kenmerken. De centrale overheid heeft alleen wel grenzen gesteld aan het maximumaantal inwoners per buurt.

De verklaring van de nu geconstateerde buurtgroei ligt dan ook voor de hand. “Het afgelopen decennium is de Nederlandse bevolking met ruim 650.000 mensen toegenomen. Overbevolking per buurt dwong veel gemeentes daarom de eigen buurtindeling aan te passen”, aldus een woordvoerder van het statistiekbureau.

Wettelijk mogen in de grote steden niettemin meer mensen in een buurt wonen dan in dunbevolkte gebieden op het platteland. Zo telt een buurt in Amsterdam volgens het CBS al gauw zo’n 8000 inwoners, terwijl in de gemeenten Littenseradiel en Terschelling vaak nog geen 300 mensen in een buurt te vinden zijn.

In totaal telt Nederland momenteel 11.778 buurten, verdeeld over 418 gemeenten.

ANP

Reageer op dit artikel