nieuws

Urban Farming leidt tot bewustwording

Architectuur

Michael Persson betoogde onlangs in de Volkskrant dat Urban Farming flauwekul is. Wij vroegen in onze poll wat jullie ervan vinden. 42 Procent van de stemmers denkt dat Urban Farming wel degelijk bijdraagt aan een duurzamere manier van leven, doordat het telen van groenten zorgt voor bewustwording.

Urban Farming leidt tot bewustwording

De winnende stelling luidt in zijn geheel: ‘De oogst is misschien niet zo groot, maar doordat mensen zelf groenten verbouwen, krijgen ze wel gevoel voor de seizoenen etcetera. Daarmee wordt het ook waarschijnlijker dat ze seizoensgroenten zullen kopen – en dat scheelt erg veel hoogwaardig transport. Zo levert Urban Farming indirect een belangrijke bijdrage aan een duurzamere manier van leven.’

Uitsluitend voor de lol

Dertig procent van de stemmers was het eens met Persson: ‘Het is misschien leuk om je eigen tomaten te kweken, maar het zou overdreven zijn om het een serieuze bijdrage aan de voedselvoorziening te noemen.’

Serieuze oogsten

De rest ziet de toekomst van de stadsgroente veel zonniger in: ‘We staan aan het begin van een nieuwe ontwikkeling. Natuurlijk levert een tomatenplant maar een beperkte oogst, maar door nu te beginnen op daken en in achtertuintjes, zetten we een beweging in gang die later kan leiden tot serieuze oogsten in de stad.’

Uit de column van Persson:

‘Natuurlijk is het fijn om af en toe een schepje in de modder te steken, maar maak er niet meer van. […] In een stad als Amsterdam ligt 450 hectare grond braak. Om één mond (vegetarisch) te vullen, heb je 500 vierkante meter nodig. Als je tienduizend van de achthonderduizend Amsterdammers met Amsterdams voedsel kunt voeden, is het veel.’

Reageer op dit artikel