nieuws

Vakantiehuisje Groet in collectie Vereniging Hendrick de Keyser

Architectuur

Vereniging Hendrick de Keyser heeft aan haar collectie huizen en gebouwen van het Nieuwe Bouwen het zomerhuisje door architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten in Groet toegevoegd. Beide architecten behoorden tot de voorhoede van het Nieuwe Bouwen in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw.

Vakantiehuisje Groet in collectie Vereniging Hendrick de Keyser

 

 

Merkelbach en Karsten ontwierpen huizen en bedrijfsgebouwen en richtten zich op volkswoningbouw. In 1936 ontwierpen zij de Avro-studio in Hilversum. Merkelbach is in 1956 benoemd tot stadsarchitect van Amsterdam. Het zomerhuisje in Groet werd gebouwd in opdracht van de advocaat mr R.H. Dijkstra.

Het blokvormige huis is eenvoudig van bouwwijze. Het werd opgetrokken in hout, baksteen, staal en glas. Het is een open woning met veel aandacht voor zon en ruimte. De woonkamer opent zich naar het omliggende landschap. Dit gebeurt door schuifdeuren die op ingenieuze wijze naar buiten kunnen draaien en zo windschermen vormen. In deze toestand loopt binnen en buiten letterlijk in elkaar over.

Vereniging Hendrick de Keyser verwerft architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De opgebouwde collectie, inmiddels ruim 394 panden, geeft een beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis.

 

Reageer op dit artikel