nieuws

De consument BIMt binnenkort zelf

Architectuur

TBI brengt binnen afzienbare tijd een digitale configurator op de markt waarmee iedereen met enkele klikken zijn eigen huis kan samenstellen. Door het schrappen van enkele tussenpersonen wordt er veel werk en geld bespaart en kan zo’n woning binnen twintig weken tijd worden opgeleverd.

Onder de noemer LekkerEIGENhuis krijgt de consument veel flexibiliteit en mogelijkheden. Hij kan zelf de architectuur, beukmaat, dakvorm, gevel indeling en afwerking bepalen. Deze gegevens komen via BIM in de configurator automatisch bij de toeleverancier terecht die alles op maat maakt.

Beperkingen

De consument krijgt echter geen totale vrijheid, deze hangt af van wat het beste is voor de buurt. Die kan in de vorm van architectonische spelregels in de configurator gebracht worden. Een voorwaarde voor het besparen op de stichtingskosten is dat de configurator rekening houdt met bouwbesluiten, waardoor er geen bouwvergunning voor iedere woning hoeft te worden aangevraagd.

Doelgroep

De doelgroep voor LekkerEIGENhuis is in eerste instantie de middeninkomens. Deze kunnen niet meer terecht in een sociale huurwoning, en een gangbare koopwoning is vaak te duur. Era Contour en Koopmans hopen kleine series, vanaf vier woningen, te bouwen voor corporaties, institutionele beleggers en particuliere opdrachtgevers.

Voor de hele bouwsector

TBI wil de configurator later beschikbaar stellen aan de hele bouwsector, zodat niet ieder bouwbedrijf zijn eigen configurator hoeft te ontwikkelen. Over één à anderhalf jaar mogen anderen ermee aan de slag. LekkerEIGENhuis is in samenwerking ontwikkeld door de TBI-ondernemingen Koopmans Bouwgroep en ERA Contour.

Reageer op dit artikel