nieuws

Uyllanderbrug van Wim Quist op regeerakkoord

Architectuur

De brug op de cover van het regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ is de Uyllanderbrug van Wim Quist van Quist Wintermans Architekten. Deze jongste brug van Nederland staat symbool voor het regeerakkoord waar nog aan moet worden gesleuteld.

Uyllanderbrug van Wim Quist op regeerakkoord

 

 

De Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is onderdeel van de oostelijke ontsluiting van IJburg. De brug overspant 150 meter. Het ontwerp is een moderne interpretatie van de standaard boogbrug. De stijfheid in dwarsrichting is geconcentreerd in twee dwarsliggers, die een geheel vormen met het rechte aanzetstuk van de boog. Hierdoor kan de breedte van de top van de boog worden versmald tot de helft. Samen met de zichtbare bevestigingen van de hangstaven is het spanningsverloop van de brug helder en overtuigend.

De brug wordt, door de twee keer twee rijstroken en een vrijliggend fietspad, de grootste brug van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is er een voorziening in de brugconstructie opgenomen voor een verbreding, om op termijn de Zuidtangent een middenligging te geven. Na voltooiing ligt het hoogste punt op 34 meter boven NAP; de doorvaarthoogte bedraagt bijna 10 meter. Naar verwachting wordt hij in 2014 in gebruik genomen.

Symbolisch voor regeerakkoord

Quist is zeer vereerd met de keuze voor de brug op de cover. Het stemt hem hoopvol over de toekomst. Of hij nog tips heeft voor de bedenkers van het regeerakkoord? Volgens de Volkskrant zegt hij “een goede brug kenmerkt zich door de helderheid en schoonheid van de constructie. We mogen afwachten of dat ook voor Rutte II zal gelden.”

 

Reageer op dit artikel