blog

Blog – Is de keuze voor Pi de Bruijn een minachting naar aankomende architecten?

Architectuur

Door Astrid de Wilde – Waarom vraag je je af, zal je als overheid (als ze dat tenminste doet) nog investeren in de opleiding van nieuwe architecten, stedenbouwkundigen, constructeurs, etc. Je verwacht van je regering dat ze een lichtend voorbeeld is in de problematiek die op dat moment aan de orde is. Nee, in Nederland tappen ze uit een ander vaatje zoals blijkt uit de discussie rond de verbouwing van het Binnenhof.

Blog – Is de keuze voor Pi de Bruijn een minachting naar aankomende architecten?
Binnenhof Den Haag, beeld Shutterstock

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid‘ en ‘we hebben meer mensen met een technische achtergrond nodig’.  Allemaal loze kreten, blijkt nu uit de keuze van de selectie voor de renovatie van het Binnenhof. Geen aanstormend talent, geen gevestigde naam van (desnoods) middelbare leeftijd en geen vrouw. Nee, geen van allen mogen het Binnenhof renoveren. De keuze is gevallen op Pi de Bruijn, een maar liefst 76-jarige architect die samen met deeltijd architecten de klus mag klaren.

Pi de Bruijn, beeld de Architekten Cie.

Pi de Bruijn krijgt de voorkeur van de Haagse politici bij de renovatie van het Binnenhof, beeld de Architekten Cie.

Drama Queen

Begrijp me goed, ik heb niets maar dan ook niets tegen Pi de Bruijn of zijn werk. Het is meer de nonchalante wijze waarop anderen terzijde worden geschoven. Je hoort nog net niet bij het aangeschreven vertrek van Ellen van Loon en Liesbeth van der Pol het woordje drama queen doorsijpelen in de commentaren van politici over de ontwerpen.

De Engelsen hebben er een mooi gezegde voor ‘put your money where youre mouth is’ en daar kan de regering een voorbeeld aan nemen. Doen waarin wordt geïnvesteerd en niet voorbij gaan aan een hele schare studenten die zich het snot voor de ogen werkt (om het populair te zeggen) om ooit hun stempel op de omgeving te drukken. Helaas onze overheid laat ze wachten tot ze 76 zijn. Dan zijn ze ‘jong’ genoeg om door de eigen overheid geselecteerd te worden.

Je kunt je afvragen of in dit geval de tweejarige BEP lang genoeg is.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel